1 av 25 svenskar fikade rättvist

Nytt svenskt rekord: Onsdag den 19 oktober fikade nästan 400 000 tusen svenskar Fairtrade-märkta produkter på över 2400 platser runt om i Sverige. Bredden av deltagare var stor. Det fikades ute på stan, i butiker och på kaféer, på arbetsplatser, skolor, organisationer och inte minst hemma hos enskilda personer. Uppslutningen i fikakampanjen och bakom Fairtrade är större än någonsin.

Fairtrade Challenge Ä den stora fikautmaningen – anordnades för tredje året i rad. Målet var att samla så många människor som möjligt att fika Fairtrade-märkta produkter under en och samma dag. På tre år har antalet fikadeltagare i Fairtrade Challenge mer än tredubblats och i år ha 1000 fler fikapauser anordnats jämfört med förra året. Detta är det hittills största Fairtrade-fikat i världen i förhållande till befolkningsmängd.

I Hallsberg fikade halva stadens befolkning, Swedbanks huvudkontor i Stockholm deltog med sin personal, i Göteborg samlades personalen på VVS-Kontroll för att fika, i Forshaga drack värmlandsseniorerna Fairtrade-kaffe på PRO:s höstmöte, i Riksdagen fikade representanter från alla partier och på Kattfotens förskola i Dalby serverades bananpengar till eftermiddagsfikat. Bredden av deltagare visar att det finns en stor uppslutning bakom Fairtrade och att det är många som vill vara med och lyfta frågan om hur konsumtion, handel, fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter hänger ihop.

Målet var även att slå Tysklands världsrekord på 450 000 deltagare. Trots att Sverige tar hem segern per capita, är det en bit kvar till det tyska rekordet i totala siffror.
– Vi gratulerar Tyskland som fick behålla sitt världsrekord. Både vår och Tysklands fikakampanj visar på det stora stöd som finns för Fairtrade idag. Tillsammans gör vi stor skillnad för odlare och anställda i utvecklingsländer, som är de verkliga vinnarna, säger Emma Rung tf generalsekreterare, Fairtrade Sverige.

– Jag är glad och stolt över detta fantastiska engagemang som finns runt om i hela landet. Jag hoppas att svenska företag och dagligvaruhandeln ser hur stort intresset är och fortsätter utöka sitt utbud av Fairtrade-certifierade produkter, fortsätter Emma Rung.

Alla som deltog i Fairtrade Challenge har haft möjlighet att vara med och tävla. Det lag som vann hela fikatävlingen var COOP som bjöd 70 000 personer på Fairtrade-märkta produkter i sina butiker runt om i landet. Dessutom kommer flera andra vinnare koras, bland annat största fika i butik, bästa bild, och flest antal Fairtrade-märkta produkter i fikapausen. Vinnarna i de tävlingarna kommer att meddelas inom kort.

Resultat i Fairtrade Challenge genom åren:
2009: 130 000 deltagare i 1400 fikapauser
2010: nästan 350 000 deltagare i 1400 fikapauser
2011: 380 000 deltagare i 2400 fikapauser

Läs mer: http://fairtradechallenge.se/