1,4 miljoner kronor insamlade till Haiti

Ä Insamlingsresultatet visar att när en katastrof som denna inträffar vill människor vara med och hjälpa till. Hittills har 840 000 kronor kommit in till vår egen insamling. Tillsammans med de fyra procent vi får via TV4:s insamling, blir det drygt 1,4 miljoner kronor, berättar Elisabeth Hammarberg, kommunikationschef på PMU InterLife

PMU InterLifes samarbetspartner för insatsen i Haiti är Convoy of Hope, en humanitär organisation inom den amerikanska pingströrelsen Assemblies of God.
Insatsen efter jordbävningskatastrofen sker främst i Quisqueya Chapel och Cite Soleil, som hör till de allra fattigaste områdena i Port-au-Prince. Varje dag köar drabbade invånare för att få mat, vatten och vård och totalt har nu 2 miljoner måltider förmedlats. Convoy of Hope arbetar sedan tidigare med bland annat daglig utdelning av mat till 7000 personer från sitt lager i Port-au-Prince.

Ä Tack vare den bas som finns sedan tidigare, med ett pågående arbete, kunde vår partner komma igång snabbare än många andra organisationer med en insats för de drabbade, säger Lennart Nolvall, koordinator för PMU InterLifes humanitära arbete.

PMU InterLife är en av 14 organisationer inom FRII (Frivilligorganisationernas Insamlingsråd) som får del av de 14 miljoner kronor som hittills samlats in efter specialprogrammet Hjälp Haiti i TV4. Nu har också en låt specialskrivits av Andreas Wistrand och Erik Anjou från bandet Highlights, som deltar i årets Melodifestival. Intäkterna från låten, som spelades i Nyhetsmorgon i TV4 i måndags, går till insamlingen. Genom att sms:a ett bidrag får man låten till sin mobil.

Ä Genom det enorma gensvar vi fått från människor har vi kunnat hålla hjälpkanalerna flödande till de överlevande efter jordbävningen. Behovet av basvaror som mat förblir stort i Haiti och vårt mål är att fylla så många behov som möjligt så att människor kan börja bygga upp sina hem och sina liv igen, säger Jeff Nene, kommunikationschef på Convoy of Hope.

Strategier för ett mer långsiktigt återuppbyggnadsarbete utarbetas nu också av organisationen.