20 år sedan första patienten kom till Panzisjukhuset


För 20 år sedan, den 1 september 1999 kom den första patienten till Panzisjukhuset i DR Kongo. Hon hade blivit våldtagen och skjuten i benet av rebeller. Hittills har mer än 54 000 kvinnor som utsatts för sexuellt våld i konflikt fått vård på sjukhuset och chefsläkaren Denis Mukwege fick för ett år sedan ta emot Nobels fredspris för sin insats för kvinnorna.

Efter att en kvinna hade blivit attackerad av rebeller och skjuten i benet, tog allt fart. Kvinnan bad den finske kirurgen Veikko Reinikainen, stationerad i landet, att operera henne. Grundstenen till Panzisjukhuset var lagd, men inget sjukhus stod ännu färdigställt. Men Veikko fick tillgång till det som man kallade för ”kolonialhuset” och som idag är chefsläkaren Denis Mukweges privata bostad på Panziområdet. Med Antoine Nfundiko som assisterande läkare genomförde Veikko operationen på kvinnan.
– Det tog dem sex timmar, berättar röntgensjuksköterskan Kerstin Åkerman, som var på plats och servade med den utrustning de behövde.
– Kvinnan var den första våldtagna patienten som kom till Panzisjukhuset. Men att hon hade blivit våldtagen i samband med attacken fick vi veta först senare när hon kom tillbaka för vård. Det var alldeles nytt för oss då, förklarar Kerstin.
Morgonen efter att operationen hade utförts på kvinnan frågade Kerstin Åkerman sjukskötaren hur patienten mådde och fick till svar att allt hade gått bra.
– Vi förlöste två barn också under natten, tillade han, berättar Kerstin och skrattar åt situationen. Ryktet spred sig att sjukhuset var igång och snart samlades stora folkmassor på gården utanför.
– Det gick inte att få stopp på patientflödet. Denis Mukwege som var chefsläkare var tvungen att snabbt anställa barnmorskor.

PMU har varit med sedan start.
– Mitt under brinnande krig och på förfrågan från Denis Mukwege och systersamfundet CEPAC, fattade PMU beslut om att bygga Panzisjukhuset, säger Dag Bohlin som var landansvarig för PMU:s arbete i DR Kongo när beslutet togs.
Med ekonomiskt stöd från SIDA och Läkarmissionen öppnades Panzisjukhusets dörrar officiellt först år 2002. Från början var tanken att sjukhuset framförallt skulle fokusera på att bedriva kvalificerad mödrahälsovård. Istället fylldes det med barn och kvinnor som hade utsatts för sexuellt våld. För att behandla de drabbade, startade PMU, på förfrågan från sjukhuset och med stöd från EU:s humanitära organisation ECHO, SSV-projektet (Survivors of Sexual Violence). Fram tills idag har mer än 54 000 kvinnor och barn som utsatts för våldtäkt i DR Kongo, fått vård på sjukhuset.
Denis Mukwege bestämde sig tidigt för att de våldsutsattas berättelser inte bara skulle stanna bakom Panzisjukhusets väggar. Han blev en av de första i världen att uppmärksamma de grymheter kvinnorna i DR Kongo utsattes för. I december 2018 mottog han Nobels fredspris för sin kamp för kvinnorna och mot det sexuella våldet.

På bilden ser ni läkaren Byamungu som steriliserar instrument till första operationen 1 September 1999.
Foto: Kerstin Åkerman

MATILDA NYAMAI