300 000 handskar till Panzisjukhuset

Ejendals AB har specialiserat sig på att utveckla och tillverka produkter som skyddar händer och fötter.
-Vi är i stort behov av operationshandskar, så vi tar med glädje emot dem, säger chefsläkare Denis Mukwege, vid Panzisjukhuset.

På Ejendals är man glad över att man kan göra en insats.
Ä Det känns väldigt bra att vi kan hjälpa till, säger vVD Marcus Ejendal. Operationshandskar av god kvalitet är nödvändigt för att man ska kunna genomföra operationer på ett säkert sätt. Vi vill gärna bidra till ett sådant här projekt, där våra handskar verkligen gör skillnad.

PMU har tillsammans med systerkyrkan Cepac ansvarat för byggnationen och uppstarten av Panzisjukhuset som ligger i staden Bukavu. Sjukhuset invigdes i augusti 2002. PMU har sedan dess varit med och finansierat med driftsbidrag, läkarutbildning, utrustning och projekt. Bland projekten finns det Echo-finansierade projekt som arbetar med kvinnor som utsatts för sexuellt våld eller av annan anledning har svåra gynekologiska problem.

Panzisjukhuset drivs av Cepac och har 450 bäddar. Här tar man emot cirka 3 000 kvinnor per år, varav cirka 2 000 har utsatts för sexuellt våld. Detta är det enda sjukhuset i provinsen som kan behandla grava gynekologiska skador och patienter refereras även hit från närliggande provinser och grannländer.