3,5 miljoner mål mat förmedlade i Haiti

“Vi behöver hjälp – mat och vatten!” står det på en raserad byggnad i Port-au-Prince. Totalt uppskattas över en miljon människor ha blivit hemlösa efter jordbävningen och majoriteten av de drabbade levde i stor fattigdom redan före katastrofen inträffade.
Ä Tusentals människor förlitar sig på vår dagliga utdelning av mat för sin överlevnad, berättar Convoy of Hopes ordförande Hal Donaldsson från sitt besök vid ett distributionscenter, där han står omgiven av många barn.

PMU InterLifes samarbetspartner, en humanitär organisation inom den amerikanska pingströrelsen Assemblies of God, har arbetat i Haiti i tre år och kunde snabbt påbörja en insats efter jordbävningen. Arbetet sker främst i Quisqueya Chapel och Cite Soleil, som hör till de allra fattigaste områdena i Port-au-Prince.
Ä Samarbetet med PMU InterLife värdesätts av Convoy of Hope, som uträttat enormt mycket på plats i Haiti. Genom de medel som kommer in från oss och andra organisationer, kan de fortsätta att bistå människor, säger Lennart Nolvall, samordnare för PMU:s humanitära arbetet.
Hittills har över 1,4 miljoner kronor kommit in till insamlingen för Haiti.
Genom sin goda kapacitet att lagra och distribuera mat, har organisationen nu hunnit förmedla över 3,5 miljoner måltider. Tillgången till rent vatten är också elementär, och hittills har över 30 enheter för vattenrening installerats.

Det är en tuff verklighet som möter Convoy of Hopes medarbetare på plats i Port-au-Prince. Stora tältläger har byggts upp för tusentals hemlösa invånare. För många människor handlar tillvaron fortfarande om en kamp mellan liv och död. Barn och vuxna kommer för att söka sjukvård vid distributionscentren, men ibland behöver de mer avancerad läkarvård. Samtidigt saknar de lokala sjukhusen kapacitet att ta emot alla drabbade. Men organisationens personal vittnar också om hur de kunnat hjälpa många människor, däribland gravida kvinnor – att det finns hopp mitt i lidandet.

En av alla dem som kommer för att få mat, är Rubin, en collegestudent i 20-årsåldern. I många år läste han flitigt, lärde sig engelska, arbetade hårt och gjorde sitt bästa för att skapa förutsättningar för en bra framtid. Men när jordbävningen slog Haiti raserades hans skola. Av 68 elever överlevde bara 12, däribland Rubin.
Ä Jag sover fortfarande utomhus, och min sömn är inte bra, berättar han för Convoy of Hopes personal.
Nu ter sig hans planer för åren som ligger framför osäkra och han har förlorat många nära och kära i katastrofen. Men trots allt slipper han gå hungrig, vilket han är tacksam för.
Ä Haitis invånare lever idag i en helt annan värld än före den 12 januari, och tillvaron kommer aldrig att bli densamma igen. Men livet måste gå vidare, konstaterar Bill Smith, amerikansk pingstmissionär i Haiti.

Nu gäller det för Haitis folk, och den omvärld som bistår dem, att fokusera på framtiden.
Ä Återuppbyggnaden av Haiti kommer enligt beräkningarna att bli den dyraste någonsin efter en katastrof. Behoven är enorma. För Convoy of Hope slutar inte engagemanget med den akuta insatsen, utan man finns kvar för att arbeta långsiktigt, säger Lennart Nolvall.
Förutom att utöka kapaciteten att lagra och förmedla mat i olika områden kommer man att satsa på utbildning inom jordbruk och vattenrening och ett viktigt led i detta blir att träna upp kyrkoledare, så att de kan fortsätta att leda arbetet inom dessa områden i framtiden.

Skänk 50 kronor till PMU InterLifes insamling genom att sms:a texten PMU HAITI till telefonnummer 72 930. Eller ge ditt bidrag på pg 90 00 50 Ä 6.