60 mil på tandemcykel för Nepal: “Viktigt att katastrofen inte glöms bort”

Från början var det ett nyårslöfte som Anton gav sig själv. Att avverka 60 mil på tandemcykel från hemorten Uddevalla till Stockholm, skulle bli en kul och annorlunda grej att göra. Men ett halvår som PMU-praktikant i Kenya har också gett honom insyn i hur det är att ha det riktigt svårt, och både han och kompisen Pascal Hansson, 24 år, ville samtidigt göra något meningsfullt för andra.

– Jag har förstått att det verkligen går att göra skillnad. Med de resurser de flesta av oss svenskar har är det lätt, säger Anton.

Cykelresan startar måndag den 8 juni, och killarna räknar med att vara framme i Stockholm den 17 juni. De ska bland annat vara med vid Vätternrundan samt ordna grill- och brännbollskvällar.

– Vi har startat en egen insamling via PMU:s hemsida och längs vägen kommer vi att göra oss hörda via sociala medier, tidningar och radio, samt prata med de människor vi möter och uppmana dem att stötta Nepal. Sen samarbetar vi med PMU:s second hand-butiker och PMU Second hand i Uddevalla har redan lovat att matcha allt vi samlar in upp till 15 000 kronor, berättar han.

Jordbävningen den 25 april i Nepal kom ännu närmre Anton genom att en kompis från gymnasietiden var i landet just när den inträffade:

– Hon klarade sig bra men vi hörde inget från henne på en vecka, och det kändes väldigt skakigt.

Totalt beräknas katastrofen ha skördat över 8000 liv och 20 000 människor skadades. Över 480 000 hus har förstörts och 270 000 har skadats. Behovet av omvärldens stöd kommer att bestå länge.
Hittills har 1,5 miljon kronor kommit in till PMU:s insamling för Nepal. Genom lokala samarbetspartner som har ett brett kontaktnät gick det snabbt att komma fram med mat, presenningar, husgeråd och filtar till avlägsna byar dit många större organisationer inte nådde. Nu planeras för en andra, tvåårig, fas av insatsen tillsammans med UMN (United Mission to Nepal) i Dhading. Bland annat får 7200 hushåll hjälp att bygga upp sina hus och sin försörjning, samt att reparera vägar och broar som förstörts. Man satsar också på insatser för bättre hygien och hälsa och lärandecenter där barn får möjlighet till skolgång. Kapaciteten att klara framtida katastrofer bättre ska stärkas genom information och utbildning.

– Efter min praktiktid har jag ett stort förtroende för PMU och tycker att de gör ett fantastiskt jobb, säger Anton. Det känns väldigt tryggt att samarbeta med dem. Jag vet att de finns på plats genom lokala partner sedan tidigare, och inte bara gör en tillfällig insats utan fortsätter att ge stöd till befolkningen så länge det behövs.

Han vill gärna uppmana andra att följa deras exempel:

– Har man en idé om något man själv tycker är grymt roligt, så är det perfekt om man samtidigt kan göra något fantastiskt för andra. Det är bara win-win.

_______________________________________________

Så här gör du för att stötta insatsen i Nepal:

– SMS:a NEPAL till 72 980 för att skänka 100kr
– Ge en gåva via Swish till nummer 90 00 506
– Ge en gåva via Plusgiro 90 00 50-6. Märk gåvan Nepal.
– Ge en gåva via internet HÄR. Välj Nepal som ändamål.