• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Nyheter

Biståndsaktörer vill använda religionen för att påverka

Den globala pingströrelsen når miljontals människor och har stor potential att bidra till förändring. För tredje gången möttes biståndsaktörer från flera länder, med rötter inom pingströrelsen, för att samtala om hur man gemensamt kan bidra till samhällsförändring.

 

PMU och nio andra biståndsorganisationer inom den globala pingströrelsen möttes förra veckan i Helsingfors i Finland för att samtala om hur man tillsammans kan utveckla biståndsarbetet.
– PMU tror på potentialen som finns i vår globala rörelse, som ju anses vara den snabbast växande religiösa rörelsen genom tiderna, och som både lokalt och globalt redan gör stora insatser för social rättvisa. Men det går att förstärka våra gemensamma insatser ännu mer, och det vill PMU vara en del av, säger Niclas Lindgren, direktor på PMU.
Det man bland annat vill förstärka är det humanitära arbetet, engagemanget kring rättvisefrågor och det politiska påverkansarbetet. Målet är också att biståndsorganisationerna ska hjälpas åt att verka för ett större samhällsengagemang.
– Forskare från olika akademiska discipliner talar om pingströrelsen som en viktig och stark samhällsförändrande kraft, säger Niclas Lindgren.

 

I flera av PMU:s samarbetsländer är det kyrkan som ger människor tillgång till hälsovård och utbildning. Det är också många gånger kyrkan som genom sin lokala närvaro möjliggör snabba insatser vid katastrofsituationer. Kyrkan och tron är en viktig aspekt av människors identitet och vardag världen över. Något man diskuterade under konferensen.
– Tro och religion påverkar förändringsprocesser. Trosbaserade aktörer har stor legitimitet att utmana och påverka negativa normer och system. Stöd från religiösa ledare kan vara avgörande i en förändringsprocess. Trosföreställningar är mycket starka drivkrafter för att förändra attityder och beteenden på alla nivåer i samhället, säger Niclas Lindgren.
Samtidigt blundar man inte för att det inom den globala pingströrelsen också finns attityder och beteendemönster som riskerar att hindra fattigdomsbekämpningen och respekten för de mänskliga rättigheterna.
– PMU vill vara en aktör inom denna rörelse för ett ännu större socialt ansvarstagande, för rättvisa och jämställdhet. Men också för icke-diskriminering och inkludering av människor i utsatthet och respekt för de mänskliga rättigheterna, säger Niclas Lindgren.

 

En av deltagarna på konferensen var kenyanen Patrick Kuchio som är direktor för CITAM i Kenya. Han inspirerades av möjligheten till ett mer effektivt arbete genom större samarbete.
– De organisationer som är representerade här gör ett fantastiskt jobb. Om vi samarbetar kan vi gå ännu längre och ännu snabbare, menar han.

 

MATILDA NYAMAI