• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Nyheter

Kvinnor lyfts fram i egyptisk media

– Sårbar, marginaliserad och ett offer. Om hon är fattig eller en lidande kvinna, porträtteras hon ofta som sexarbetare, svarar Mera Moheb Fouad på frågan om bilden av kvinnor i egyptisk media. Hon deltar i en workshop som PMU:s partner IMC genomför i Egypten för journalister och fotografer om ”Kvinnor och media”. Målet är att förändra bilden av kvinnor i egyptisk media och inom yrkeskåren.

 

I Egypten har media en stor plats i folks hem. Vill man påverka i olika frågor så har media en roll att spela. Men bilden av kvinnor i media och inom mediebolagen behöver förändras. Därför startade PMU:s partner Ibrahimia Media Center (IMC) i Alexandria, en kurs om ”Kvinnor och media” med fokus på jämställdhet och könsroller.

 

Förhindrar att negativa stereotyper sprids

Idag visar man ofta kvinnor på egyptisk tv som svaga offer. Det är också ofta män som talar för dem, istället för att man låter kvinnan föra sin egen talan. Med yrkesgruppen journalister och fotografer som målgrupp, jobbar IMC med att utbilda om kvinnors rättigheter och jämställdhet  och att förhindrar negativa stereotyper av kvinnor som sprids i media.
– Jag drömmer om att media ska börja visa ogifta kvinnor som självständiga och starka med en framgångsrik karriär. Att man kan vara framgångsrik utan att ha en partner. Det är inte obligatoriskt att vara gift, men egyptisk media hanterar detta på ett väldigt negativt sätt, säger Mera Moheb Fouad, som jobbar som programledare på en satellitkanal och är journalist för en webbsida.

 

Samma rättigheter som män

Målet med utbildningen är att man ska börja porträttera egyptiska kvinnor som starka individer med samma rättigheter som män. Syftet är också att få kvinnor att inta ledarpositioner inom media och inte hamna i stereotypiska roller.
– De ser på vårt utseende, istället för kvaliteten på vårt arbete. Som kvinna kan jag också vara en duktig regissör eller kvalificerad redaktör, säger Mera.
– Eftersom jag numera är ansvarig för avdelningen för foto på webbsidan som jag jobbar för, så kan jag börja ge uppdraget åt en kvinna att gå ut och fotografera utomhus. Tidigare brukade jag bara låta män ta bilder och filma på platser utomhus, säger Mera.

 

Anas Mohamed som jobbar som fotograf deltar också i workshopen om ”Kvinnor och media”. Han kommer nu göra förändringar utifrån vad han lärt sig.
– Jag kommer göra arbetet mer jämställt. När jag fotograferar kommer jag att vara mer genuskänslig, säger han.

 

Hur kan män stödja utvecklingen av jämställdhet i media?
– Ett problem vi måste åtgärda först är missuppfattningen kring vad gender betyder. Det är inte något som bara berör kvinnor och kvinnors möjligheter, även männens roller kan förändras och vara annorlunda. Både män och kvinnor har ett ansvar att se till att samma möjligheter ges för män och kvinnor. När vi har rensat bort den missuppfattningen blir det lättare. Vi behöver arbeta tillsammans för att se hur man kan uppnå detta inom media. Män bör lita på att kvinnor gör ett bra jobb. Som att ge en kvinna i uppdrag att göra en uppgift som stereotypiskt är ”männens uppgift”, säger Anas.

 

Text: MATILDA NYAMAI

 

FAKTA: WORKSHOP ”KVINNOR OCH MEDIA”