• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Hälsa

Brickor ger kvinnor hopp

De färggranna brickorna som går under namnet Skynket har funnits i snart 15 år med Inger Edén och Maggan Brandt som drivande eldsjälar bakom projektet.  Nu går PMU in i ett samarbete med Skynket med syfte att kunna sprida idén med brickorna till fler entusiaster och på så sätt kunna stötta kvinnor när det gäller  vård och hälsa.

 

Idén till Skynket föddes på ett kafé på Öland när bästa vännerna Inger och Maggan satt och fikade en dag.
– Vi såg en bricka som i färg och mönster kraftigt påminde om de färgstarka afrikanska skynketygerna. Vi hade som bästa vänner pratat om att hitta en idé till ett projekt att jobba tillsammans med som nyblivna pensionärer. Och där kom den! Vi var båda medvetna om kvinnors utsatthet inte minst i Afrika och sett vikten av vård och hälsa som viktiga utvecklingsfaktorer för stöd åt kvinnor och då föddes idén med brickorna, säger Inger.

 

Sagt och gjort, en logistikkedja med start i Tanzania och slut i Maggan och Ingers hem skapades. Afrikanska skynketyger, det vill säga den typ av tygstycken som kvinnor använder dagligen att svepa om sig eller bära sina barn i, köps på marknader i Tanzania och skickas sedan hem via studenter och besökare på sjukhuset i Nkinga i Tanzania. Maggan Edin, som arbetat på Nkinga i många år, sköter inköp och logistik. Väl på plats i Sverige skär Inger och Maggan ut tygbitar för hand till varje bricka och storlek som sedan skickas till tillverkaren. Där läggs tyget in som mönsterark vilket gör alla brickor unika.
– Det är fortfarande jätteroligt att få öppna en väska tyg från Tanzania. Vilka mönster och färger kommer den här gången? Det är som en liten julafton. Eller att få hem en ny produktion av brickor. Det är alltid lika spännande att se hur de blev. Sälja är också väldigt roligt som till exempel på en hantverksdag i Eksjö, med non stop av kunder där många aldrig sett eller hört talas om brickorna. Det blir tillfälle till viktiga samtal om utsatthet och orättvisor, men också det fina i att köparnas stöd gör skillnad med brickor som räddar liv. Det är också jätteroligt att medverka i olika evenemang. Att få berätta och sälja, säger Inger.

 

 

Inger Edén (till vänster i bild) visar upp Skynkets färggranna brickor på Nyhem. Foto: Johanna Litsgård Lebourne

 

Att det blev just Nkinga handlade framför allt om erfarenheter och kontakter på plats, men de vill poängtera att fattigdom och sjukdom naturligtvis är lika svår var den än drabbar människor. Brickorna har hittills subventionerat förlossningar i ett fattigt landsbygdsområde samt hjälper till så barn får den vård de behöver  på Nkinga sjukhus i Tanzania, som PMU var med och byggde en gång i tiden. Men kommer även stötta arbete på andra ställen, till exempel på Panzisjukhuset i Kongo.
– Att förlora en mor är en katastrof överallt men inte minst i fattiga familjer. Att hjälpa ett barn är att hjälpa dess mor som är en ledstjärna, säger Inger.

 

Maggan och Inger tycker att det känns spännande att nu få testa en samverkan med PMU som har stor kontaktyta, mycket kunskap och engagemang och som har vård och hälsa till kvinnor som ett viktigt koncept för rättvisefrågor och fattigdomsbekämpning.
– Jämställdhet och hälsa är högt prioriterat i vårt arbete, så när frågan kom till oss om ett samarbete för att tillsammans se hur vi kan vidareutveckla arbetet kändes det självklart att säga ja. Arbetet bygger på så oerhört mycket volontärkraft, och det känns spännande att vi från PMU kan vara med och bidra så att än fler hittar sitt sätt att engagera sig, och så att mer resurser kan frigöras för hälsoarbete i våra samarbetsländer, säger Niclas Lindgren, direktor på PMU.

 

Det låter också som ett ganska tungt arbete, skära hemma i vardagsrummet, släpa och bära?
– Det är klart att det är en del slit, men vet du, det meningsfulla överväger och det är fantastiskt roligt att genom brickorna möta människor som kanske aldrig hört talas om de arbeten som sker kring kvinnors hälsa i Tanzania och på andra platser. Nu tror vi på fler eldsjälar som vill vara till välsignelse.

 

Johanna Litsgård Lebourne

 

Vill du sälja eller ge bort brickor?

  • Vill du bli återförsäljare av brickorna, kontakta Inger och Maggan på Skynket.
  • Vill du ge brickan som julgåva till personal, eller sälja den i samband med församlingens julaktiviteter?
    Beställ redan nu!