Afrika-resenärer startade resa hos TV4

– Bilen är mer än välkommen till Lemera-sjukhuset. Återkommande uppror i området orsakar skador och plundringar vid sjukhuset, säger Dag Bohlin, vid PMU InterLife.

– Utöver plundringar av laboratorieutrustning, kirurgi och mediciner så har man under åren även blivit av med olika transportmedel som använts för sjukhuset tillgänglighet. Därför är gåvan från Teknikens Värld mer än välkommen till detta sjukhus, fortsätter Dag.

Och därför är insatsen av de fyra killarna som kör ner jeepen också stor. Resan finansierar killarna till allra största delen själva, endast några mindre sponsorer finns.

Under tre månader ska de köra 1 500 mil. Bilen blir deras hem under de tre kommande månaderna, med taktält som kan vikas ut från biltaken. I bagaget ska det finnas campingkök, torrprodukter och mycket vatten. Under de senaste veckorna har de fyra killarna energiskt arbetat med att göra färdig jeepen inför avfärd. Allt går att följa på deras blogg på www.swedesontour.se

En av de fyra killarna som kör ner jeepen är missionärsbarnet Anton Åstrand, som bodde i Tanzania under ett par år. En bonus med resan är att han får hälsa på sina föräldrar som arbetar med odlingsprojekt i Tanzania och som stöds av PMU InterLife. Färdkamrater blir barndomsvännen Anders Möttönen, stationsmontör på Vattenfall i Vänersborg, samt gymnasiekompisarna Markus Rönnebro, lastbilschaufför i Kiruna och Erik Gustafsson, frilansskribent på Teknikens Värld i Stockholm.

Anton Åstrands upplevelser som missionärsbarn gör att det känns viktigt att förena det stora intresset för bilar med något som blir till nytta för andra:
Ä Jag ser det som ett ypperligt tillfälle och en stor förmån att få överlämna bilen till sjukhuset, säger Anton.

Svensk Pingstmission har arbetat i Kongo sedan 1921, i samarbete med systerkyrkan Cepac. Tyngdpunkten av detta arbete ligger på utbildning och sjukvård. Den situation som råder i landet till följd av inbördeskriget och det instabila politiska läget gör situationen mycket svår för befolkningen. Över fem miljoner människor har dött som ett resultat av kriget som startade 1996.

PMU InterLife arbetar tillsammans med Cepac för att utveckla hälsosektorn i landet. Detta sker bland annat genom två sjukhus som byggts upp med stöd av bland annat PMU InterLife och Sida; Panzi-sjukhuset i Bukavu och Lemera-sjukhuset. Lemera-sjukhuset har ett stort upptagningsområde i Syd-Kivu-provinsen med en befolkning på drygt 150 000 personer.

Se inslaget från TV4: Nyhetsmorgon