Aftonbladet debatt: Uppmanar till handling i DR Kongo

”Vi kan konstatera att ett gott miljösamvete hos oss, kostar livet för gruvarbetare i DR Kongo.” Det skriver fredspristagaren Denis Mukwege och PMU:s direktor Niclas Lindgren på Aftonbladet debatt idag.

I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar 2018-års fredspristagare Denis Mukwege och PMU:s direktor Niclas Lindgren svenska regeringen, företag och konsumenter att ta situationen i DR Kongo på allvar. De ger en direkt uppmaning till utrikesminister Anna Linde att inte tappa det engagemang för DR Kongo som Margot Wallström en gång byggde upp.

Panzisjukhuset i Bukavu där Denis Mukwege är chefsläkare har sedan öppnandet för 20 år sedan behandlat mer än 55 000 kvinnor och barn efter att de utsatts för sexuellt våld. Han har under många år rest världen över för att uppmärksamma det internationella samfundet om problemen i hemlandet och hur det hänger samman med produktionen och konsumtionen hos oss. ”Vi ser ett direkt samband mellan sexuella våldet och var striderna över landets mineraler pågår”, skriver Mukwege och Lindgren i debattartikeln.
Hundratals beväpnade grupper har år efter år skapat kaos, för att den olagliga utvinningen av mineraler ska kunna fortgå. Något som drabbar inte bara de kvinnor som våldtas som ett maktvapen för att ta kontroll över gruvorna, men också de gruvarbetare som på ett slavliknande sätt utnyttjas som arbetskraft. Debattörerna menar att det bara finns en lösning på problemet.
”För att skapa fred och stabilitet i Stora sjö-regionen krävs en transparent och ansvarsfull handel av mineraler och naturtillgångar”.

MATILDA NYAMAI