Akut hjälp för att tyfondrabbade ska överleva


Hundratusentals har drabbats av tyfonen Kammuri, på Filippinerna. Hus har raserats, odlingar ödelagts och ingen el finns i utsatta områden. Byar på ön Mindoro där PMU:s partner jobbar, har drabbats hårt. Medel behövs nu för att människor överhuvudtaget ska överleva.

Den 3 december drog tyfonen Kammuri in över Filippinerna. 261 000 människor är på något sätt drabbade och 66 000 har tvingats fly från sina hem. PMU stödjer den lokala organisationen PMUI som jobbar bland urfolket mangyanerna på ön Mindoro som ligger i västra delen av landet. Stormen hade klass tre när den drog in över ön Mindoro. Mangyanerna bor i avslägsna byar uppe i bergen dit myndigheterna har svårt att ta sig.
– På Mindoro försörjer de flesta sig på jordbruk. Träd har brutits av och bananer förstörts. Majsodlingar har ödelagts och risodlingarna översvämmats. Situationen är svår och många är i behov av hjälp för att överleva till nästa säsong, säger Therese Carlsén, praktikant utsänd av PMU till ön Mindoro.
Plåttak har blåst bort och elektriciteten är avstängd. Behovet av stöd för att bygga upp hem och byar igen är stort. En av dem som drabbats hårt är Gumbayo Maug, som bor i mangyanbyn Banluan dos, som tillhör barangay Mirayan.
– I hans by finns 51 hus. 41 av dem har helt eller delvis förlorat sina tak. De övriga tio och flertalet av de 41 andra har sönderblåsta eller bortblåsta väggar. Byns två skolor är också helt förstörda, berättar Therese Carlsén.
För att ta sig ner till Mirayan krävs en tre timmar lång vandring till fots från berget och ett flertal korsningar över floden. Något som inte kan genomföras om floden är översvämmad eller om leran gör det alltför halt. För att täcka taket på ett mangyanhus beräknar PMUI att det krävs 20 plåtskivor.
– Gumbayo säger att man kan bära tre plåtskivor i taget som mest, vilket gör att det krävs många vändor ner till Mirayan bara för att transportera upp material till taken även om de får hjälp att köpa materialet, säger Therese.

PMU gör nu en insats för att hjälpa den drabbade befolkningen.
– De drabbade familjerna har berättat att de är i behov av stöd för att få igång sina jordbruk och odlingar igen. Vi kommer att börja med det på en gång för att undvika att människors förmåga både att försörja sig och sätta mat på bordet inte försämras ytterligare, säger Madeleine Álvarez Ahlgren, humanitär koordinator på PMU.

Vill du stödja insatsen?
Swish: 9000506
Plusgiro: 900050-6
Märk gåvan Filippinerna.

MATILDA NYAMAI