Akut läge i Filippinerna: “Genom insatsen visar vi att det finns hopp”

Edwin Arena, lokal projektledare för PMU:s humanitära insats i Filippinerna tillsammans med Christ Centered Fellowship, rapporterar om läget:

Hur är situationen just nu?

– Vi är fortfarande i ett akut skede där familjer ropar efter hjälp. I morse fick vi ett telefonsamtal från en avlägsen ö där man inte fått någon hjälp alls.

Vilka är de mest akuta behoven?

– Människor behöver mat. Deras hus är borta, grödorna har blivit förstörda, de är hungriga och vi behöver hjälpa dem omedelbart.

Hur når ni ut till dem?

– Vi har team ute varje dag, totalt cirka 150 volontärer, som bistår människor. De får både mat, vatten och andra förnödenheter så som hygienkit och mediciner mot feber och magproblem. Många människor blir sjuka på grund av den mycket svåra situation som är.

Hur många människor kommer att nås genom insatsen?

– Vi planerar inför att nå ut till 20 000 familjer i nio svårtillgängliga områden som ligger i provinserna Iloilo, Capriz och Aklan. Eftersom varje hushåll har i genomsnitt sju familjemedlemmar så innebär det att vi når omkring 140 000 människor totalt.

Vad betyder detta för människorna i deras situation?

– Genom insatsen kan vi visa människor att trots att allt detta har hänt så finns det fortfarande hopp, att det finns människor som vill hjälpa dem och att Gud inte har övergivit dem.

Se Edwin Arena berätta på YouTube

LÄS MER OCH GE EN GÅVA HÄR