Akut läge i Kongo: PMU stärker sina humanitära insatser och startar insamling

Rebellrörelsen M23 har intagit Goma och avancerar nu snabbt mot Bukavu. Oron och paniken stiger hos den redan hårt drabbade befolkningen. Bara de senaste dagarna har antalet flyktingar ökat med 140 000.

Antalet skadade i striderna ökar samtidigt som tillräckliga resurser saknas för att ge dem vård. Allt fler fall av kolera rapporteras från flyktinglägren och FN:s livsmedelsorgan förmår inte täcka behovet av mat.

– I en allt svårare situation fortsätter PMU sitt arbete. Vi har ett stort nätverk och ett väl etablerat samarbete med Cepac och Panzisjukhuset. Nu stärker vi de humanitära insatser som redan pågår och startar en insamling för Kongo, berättar Lennart Nolvall, koordinator för PMU:s humanitära arbete.

Ett nutritionsprojekt ger mat och vård till undernärda barn och deras ammande mammor på flera platser i Nordkivu. Vården vid Panzisjukhuset fortsätter också, under skydd av FN-styrkan Monusco.

– Beredskapen höjs nu på sjukhuset för att kunna ge akutvård till patienter som skadats i striderna, eller insjuknat på grund av brist på rent vatten och mat, berättar Roland Stenlund PMU:s projektledare vid Panzisjukhuset.

Roland Stenlund kom hem från Bukavu för en vecka sedan och kan ge färsk information om situationen i landet och om PMU:s arbete. På plats vid Panzisjukhuset finns också Magambo Budundwa, assisterande projektledare, som svarar på frågor om situationen vid sjukhuset och säkerhetsläget. Till hands för fördjupad information om Kongo och det politiska läget finns Maria Bard på PMU, som också själv arbetat i landet.

För frågor och vidare kontakter: Noomi Lind, pressansvarig: 08-608 96 38 noomi.lind@pmu.se

Sms:a KONGO AKUT till 72 980 för att skänka 50kr och KONGO AKUT100 för att skänka 100kr

eller gå in här

Läs mer om PMU:s arbete i Kongo här

Läs PMU:s och Diakonias uppmaning till det internationella samfundet för Kongo här