Akut matbrist i Sydsudan drabbar barnen hårt

Konflikt kombinerat med torka gör att 860 000 barn i Sydsudan beräknas drabbas av akut undernäring i år.
– 2019 förväntas läget när det kommer till mat, bli värre än befarat. I alla byar jag besökt är barnen synligt undernärda. Flera jag mött berättade att de ofta går fem dagar utan att äta, säger Annelie Edsmyr, kampanjkoordinator på PMU som nyligen kom hem från en resa i byar drabbade av torka och svält i Sydsudan.

Sydsudan blev självständigt 2011, men strider har pågått sedan 2013 mellan olika etniska grupper.
– Flera som vi träffade berättade att många flyr från sina byar av rädsla att mista livet i strider, säger Annelie Edsmyr.
Den 12 september 2018 undertecknades ett fredsavtal i landet, men flera grupper avstod från att skriva under och oroligheter fortsätter i vissa områden.

Sedan striderna började 2013 har fyra miljoner människor tvingats fly från sina hem. Detta i kombination med torka, har gjort att många lever i en enorm utsatthet. Tillsammans med PMU:s humanitära team reste Annelie Edsmyr till byar i Kapoeta East i östra Sydsudan. Att ta sig dit tar flera dagar.
– Under regnperioden är många vägar helt förstörda och går inte att färdas på. Flodfåror är uttorkade till dess regnet kommer. Terrängen är oerhört svårframkomlig och av den anledningen har väldigt stora folkgrupper blivit marginaliserade, då nödinsatser inte kan nå alla områden, säger Annelie Edsmyr.
Skördar har slagits ut på grund av bristen på vatten och fälten är helt uttorkade. Många går utan mat i flera dagar.
– Människorna här behöver allt. I de mest svåråtkomliga områdena finns inget rent dricksvatten och kvinnorna är många gånger ute flera dagar för att leta vatten. Familjer vi träffat berättade att barn har försvunnit när de gett sig ut för att leta efter sina föräldrar som är borta för att leta efter vatten och mat, säger Annelie Edsmyr.

Efter att PMU i samarbete med den lokala partnern ACROSS kom till Kapoeta East, så har befolkningen fått brunnar. De har också fått matpaket, säd, odlingsredskap och myggnät som skydd mot malaria.
– Jag fick höra berättelser från familjer om hur livsavgörande det var att de fått matpaket från oss vid precis rätt tillfälle. En kvinna som nyligen hade fött barn när hon fick matpaketet, berättade att hon och hennes barn nog inte överlevt om maten inte kommit, säger Erik Svanberg, humanitär handläggare på PMU, som var med på resan.
Nu planerar man att registrera alla som är undernärda och dela ut näringstillskott där behoven är som störst.
– Tillsammans med vår partner ACROSS prioriterar vi att nå de barn som drabbats av akut undernäring. Detta arbete är livsavgörande eftersom vi jobbar i ett svåråtkomligt område, där få andra humanitära organisationer når ut med hjälp.

MATILDA NYAMAI