Allt fler väljer Fairtrade-rosor på alla hjärtans dag

Miljoner rosor säljs i samband med alla hjärtans dag. Importen av snittblommor till Sverige och EU ökar från låglöneländer som Kenya, Etiopien och Ecuador. Länder där det de anställda, speciellt i samband produktionstoppar som inför alla hjärtans dag, riskerar att utsättas för orimliga övertidstimmar, sexuella trakasserier och förgiftningsskador.

Samtidigt ökar efterfrågan på Fairtrade-märkta blommor. Tredje kvartalet 2012 såldes 6,5 miljoner stjälkar Fairtrade-märkta blommor, vilket är den högsta siffran sedan 2007 då Fairtrade-märkningen av blommor lanserades på den svenska marknaden. Men utbudet på blommor som bidrar till bättre villkor för de anställda kan bli betydligt större.

­− Förra årets försäljningssiffror visar att konsumenterna inte bara vill visa omtanke till nära och kära utan även bidra till bättre villkor för de som odlar blommorna. Blomsterhandlarna måste bli ännu bättre på att möta upp den efterfrågan, säger Helena Markstedt, generalsekreterare för Fairtrade.

Fairtrade-märkningen innebär bland annat att de anställda på rosodlingarna får en tryggare och säkrare arbetsplats då de farligaste kemikalierna är förbjudna och skyddskläder är obligatoriskt. All form av diskriminering är förbjuden och det finns krav på minimilöner som lägst samt organisationsrätt. Dessutom utgår en Fairtrade-premie på 10 procent av försäljningen som används till social och ekonomisk utveckling i lokalsamhället

Trots ökad efterfrågan på Fairtrade-märkta rosor säljs endast 10 procent av bukettrosor som Fairtrade.

− Utbudet av Fairtrade-märkta rosor på den svenska marknaden måste öka och bli en självklarhet för både butiker och konsumenter. På alla hjärtans dag finns möjlighet att visa dubbel omtanke, säger Helena Markstedt.

PMU är en av de organisationer som är medlemmar i Fairtrade

Visste du att?

– Av de snittblommor som importerades till EU under 2011 kom ca 30 procent från Kenya, en ökning med 10 procent jämfört med 2010. Men även Etiopien, Ecuador och Colombia står för en stor del av importen.

– Mer än varannan snittblomsarbetare i Latinamerika lider av förgiftningssymptom på grund av kontakt med giftiga kemikalier och 20 procent uppger att de utsatts för sexuella trakasserier.

– I Colombia är arbetsveckan inom blomsterindustrin ofta 70 till 80 timmar lång och inför högtider som alla hjärtans dag kan arbetsdagen uppgå till 16 timmar.

– 65 procent av arbetarna i Kenya är säsongsarbetare eller tillfälligt anställda, vilket många gånger innebär att de nekas förmåner som social trygghet, föräldraledighet och rätten till facklig organisering.

Läs mer om fairtrade här