Amanda Romells illustrationer hjälper Kongos kvinnor

Idag är det internationella kvinnodagen. I samarbete med PMU har illustratör Amanda Romell illustrerat fyra posters med olika budskap om kvinnor. Pengarna som försäljningen genererar går till Panzisjukhuset i Demokratiska Republiken Kongo, där fredspristagare Denis Mukwege är verksam.

I samband med internationella kvinnodagen lanserar PMU fyra posters tillsammans med illustratör Amanda Romell. Motiven har skapats med en kärlek för kvinnorna i DR Kongo och för det outtröttliga arbete som fredspristagaren och PMU:s samarbetspartner Denis Mukwege utför på Panzsjukhuset. Med varje poster medföljer en beskrivning av hur Amanda Romell tänkt när hon skapat dem.
– Alla print står gemensamt för en hyllning till kvinnan, som bärare av liv och med rätt till liv. Eftersom kvinnor och barn är det centrala för arbetet i DR Kongo kändes det naturligt att skapa fram en sådan kollektion, säger hon.
Kollektionen består av fyra motiv på matt tjockt papper, två i A4 och två i A3. De heter Moder liv, Do not stand idly by, Attached och Lotus. Alla motiv har en unik berättelse.
– Lotusblomman är delvis en metafor för motståndskraft. Liksom lotusens förmåga att sluta sig innan den går ner i dyn för natten, för att morgonen därpå vakna till liv och slå ut utan minsta smuts på sig, så önskar jag att varje kvinna som blivit utsatt för övergrepp och sexuellt våld ska kunna göra detsamma. Att få sträcka sig upp ur dyn och veckla ut sina blad och aldrig tappa sin värdighet och alltid veta sin fullhet som kvinna, säger Amanda Romell.

Amanda har gjort allting gratis och alla intäkter går till PMU:s arbete på Panzisjukhuset.
– Jag har ett hjärta för mina systrar som har det mindre privilegierat än jag, och det som barn och kvinnor utsätts för i DR Kongo, men även i andra länder, berör mig väldigt djupt. Jag är själv mamma, dotter och syster. Kvinnors hjärtan, själar och kroppar går sönder och jag kan inte blunda för det. I ren desperation och frustration, med de medel jag har, har jag försökt att göra det som jag kan. På mitt sätt, säger Amanda.
Hennes önskan är att även inspirera andra att våga vara kreativa och tänka större.
– Har vi inte pengar att ge så kan vi ge av vår kreativitet. Vi kan alla göra någonting. Men vi har inte råd att göra ingenting.

Motiven finns att köpa i PMU:s gåvoshop på internationella kvinnodagen den 8 mars.

MATILDA HECTOR