På lördag åker fem journalister och fotografer till Kenya på en studieresa till massajbyar där man jobbar mot kvinnlig könsstympning. De kommer besöka vår partner FPFK:s arbete i Namanga, men också träffa myndighetspersoner och FN-representanter i Nairobi som jobbar med frågan.
PMU:s pressansvarige Matilda Nyamai leder resan tillsammans med den lokala partnern FPFK. Förutom att man ska resa ut till byar runt Namanga där projektet är verksamt, kommer flera dagar även tillbringas i Nairobi. Där kommer gruppen möta landansvarig för FN:s organ UNFPA som jobbar med frågan nationellt, samt den statliga myndigheten ANTI-FGM board. Utöver detta kommer man besöka svenska ambassaden, träffa journalister verksamma i landet samt möta FPFK:s ledning för ett samtal om kyrkans roll i utvecklingsarbetet. Under dagarna i Namanga kommer journalisterna att få komma nära de som bor i byarna och de som jobbar aktivt med att förhindra den starkt ingrodda traditionen av könsstympning.
– Trots att könsstympning är olagligt i Kenya förekommer det fortfarande inom bland annat massajstammen. FPFK gör ett fantastiskt påverkansarbete för att förhindra och utbilda kring denna djupt ingrodda tradition. Kyrkan spelar en central roll i arbetet mot könsstympning, säger Matilda Nyamai, pressansvarig på PMU.
Med på resan som pågår i nio dagar är; Anna-Cajsa Torkelsson från Omni, Carina Holmberg från Sveriges Radio Ekot, Klas Lundström från utrikesmagasinet Global, Sandra Johansson från Omni, samt Fredrik Lerneryd frilansande fotograf bosatt i Nairobi.
* FPFK står för Free Pentecostal Church of Kenya.
FRIDA SCHÖLD