“Att röja en väg” – SVT visar film om Pingst Jönköpings och PMU:s projekt i Sydsudan

Nyangatomfolket i Sydsudan svälter. Omkring 70 000 människor hotas när torkan får skörden att slå fel för tredje året i rad, och FN:s mattransporter inte kan komma in i det otillgängliga området.

I veckans avsnitt av SVT:s Korrespondenterna skildras Pingst Jönköpings och PMU:s projekt med att hjälpa folket att röja en väg som ska göra det möjligt för mattransporterna att komma fram. Projektet är ett ”Food for Work”-program, där människorna i området själva deltar i arbetet i utbyte mot mat. Vägen är viktig, inte bara för akut nödhjälp, utan också för att på sikt kunna få igång handel och ett utbyte med omvärlden som ska kunna lyfta deras levnadsnivå. Men just nu handlar det om att de ska klara livhanken.

PMU och Pingst Jönköping har arbetat i regionen en längre tid, tillsammans med vår lokala partner Sudan Pentecostal Church. Med nyagatomfolket har svensk pingstmission haft relationer sedan 1970-talet, då från Etiopiensidan, och det är ett långsiktigt engagemang som kommer att fortsätta under lång tid framöver. Ytterligare en orsak till att vi har möjlighet att nå dessa områden är att vi samarbetar med den lokala pingströrelsen, som finns även i de avlägsna delar av landet dit andra organisationer inte når.

Den akuta matkrisen kommer att pågå under en längre tid. Till nästa vår kan vi hoppas på nya regn, som i så fall leder till skörd i augusti nästa år. Men fram till dess har människorna här ingenting alls att leva på, utöver de näringsfattiga växter som de äter. De som deltar i vägröjningsarbetet får mat som betalning, men det rör sig om cirka 8 000 mäniskor av ett folk på 70 000.

Pingst Jönköping har planer att på sikt starta ett alfabetiseringsprogram i området, vilket också kommer att bidra till att höja levnadsnivån och skapa utveckling som kan förändra situationen på lång sikt. Hela området har ett stort behov av insatser utöver matutdelning, såsom skola, hälsovård, försörjning och fattigdomsbekämpning.

Korrespondenterna sänds i SVT2 tisdag 17/10 kl 20.00. Den går också att se via SVT Play.

Läs mer om filmen och se den på SVT:s hemsida.

Var med och rädda liv och lindra nöd!

SWISHA till 90 00 506, märk gåvan ”Ge hopp”

PG 90 00 506, märk gåvan ”Ge hopp”