”Att skydda kvinnorna är allas ansvar”

– Jag vill från djupet av mitt hjärta tacka för allt det svenska folket har gjort för mig och mitt land under hundra år. Jag har fått ta emot Nobels fredspris, men det är tack vare er, att ni trodde på visionen, inledde Denis Mukwege under ett riksdagseminarium i Stockholm på onsdagen. Flera från PMU var på plats.

Omkring 200 diplomater, parlamentariker, ministrar och organisationsrepresentanter hade under onsdagseftermiddagen samlats i riksdagen för ett seminarium för att lyssna till Nobels fredspristagare och PMU:s samarbetspartner, Denis Mukwege.
Seminariet började med att talman Andreas Norlén hälsade välkommen och sa att det var en ära att få välkomna fredspristagaren Denis Mukwege. Därefter tog före detta ambassadör i DR Kongo, Annika Ben David vid som moderator. Hon beskrev bakgrunden kring situationen i DR Kongo och det sexuella våldet. Hon lyfte också resolution 1325 som följdes av fler resolutioner för att markera att sexuellt våld i konflikt skulle räknas som ett brott mot mänskligheten och i vissa fall som folkmord.
– Att vara kvinna i Kongo är farligare än att vara soldat på slagfältet, inledde Annika Ben David.

Därefter intervjuades Denis Mukwege. Han berättade om hur arbetet på Panzisjukhuset hade vuxit fram under kriget och utvecklats steg för steg till den holistiska modell man arbetar med idag, där kvinnorna får medicinsk, psykologisk, socio-ekonomisk och juridisk hjälp. Genom ett one-stop center får de tillgång till alla delar av sjukhusets stöd. Denis Mukwege berättade också om dagen då han bestämde sig för att de våldtagna kvinnornas berättelser inte längre skulle stanna bakom Panzisjukhusets väggar.
– Det var när jag började behandla kvinnornas döttrar och barnbarn som jag började reagera.

Trots att det snart gått 20 år sedan Panzisjukhuset byggdes och att det sexuella våldet bara några år senare började uppmärksammas, så pågår fortfarande våld och massvåldtäkter i DR Kongo.
– För bara fyra månader sedan massvåldtogs en hel by, berättade Denis Mukwege.
– Stater kallar sig suveräna, men så länge de låter människor utsättas för detta är de bara likgiltiga. Det finns ingen värdighet om du är likgiltig för detta. Stater har en skyldighet att skydda medborgarna, sa han och tillade:
– En del stater varken kan eller vill skydda kvinnorna. Vi behöver en global kommitté som skyddar dem. Om ett land inte klarar av det, så behöver andra länder komma in och beskydda.
Vad krävs för att en förändring ska ske?
– Vi har problemet med förnekelse. Om staten inte accepterar problemet, så är det ett problem. När man förnekar hela situationen så förhindrar man en lösning.
– Jag blir djupt ledsen när jag ser att personer som är ansvariga för många människors död, får plats i regeringen. Mukwege lyfte också männens ansvar.
– Vi män måste vara modiga nog att säga att om kvinnorna inte fått skydd från våldet och landet inte heller kan ge dem upprättelse, så borde det finnas en internationell kommitté för gottgörelse som de kan vända sig till. Sexuellt våld är ett brott mot mänskligheten och vi är alla människor.

Efter intervjun med Denis Mukwege kom en panel fram bestående av utrikesminister Margot Wallström, Olle Thorell, Socialdemokraternas representant i utrikesutskottet, Margareta Cederfelt, Moderaternas representant i utrikesutskottet och Angela Muvumba Sellström, forskare vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.
– Det finns tre missförstånd om sexuellt våld i konflikt. Att det är oundvikligt, det är omöjligt att tala om, och att det är ett mindre brott. Detta måste fördömas, sa utrikesminister Margot Wallström.
Angela Muvumba Sellström, Uppsala universitet, lyfte vikten av att jobba förebyggande för att förhindra att våldtäkterna överhuvudtaget sker.
– För att förebygga våldtäkter behöver man arbeta med värderingar hos medlemmarna i de väpnade grupperna, till exempel med synen på att det är manligt att begå våldtäkt. Hon fick medhåll av Denis Mukwege:
– Vi måste ändra synen på vad som är manligt och kvinnligt. Förebyggande arbete inkluderar att förändra en skadlig maskulinitet redan från tidig ålder.

Vid den avslutande frågestunden kom frågan om kyrkans roll i arbetet upp.
– Kyrkan har en mycket viktig roll. Vårt ljus måste lysa för alla. Idag ser jag ett positivt engagemang. Kyrkorna blir alltmer aktiva. De gör ett storartat jobb som medlare för att hjälpa kvinnor tillbaka in i sina familjer. För 20 år sedan såg det inte ut så. Sexuellt våld är inte sex utan ett brott och det börjar märkas, sa Denis Mukwege.

Som avslutning fick Mukwege frågan var han hämtar sin styrka från.
– Det är mycket svårt att arbeta när man inte kan röra sig fritt. Till och med i kyrkan kommer folk med vapen. Efter mordförsöket reste jag bort under tre månader. Men då började kvinnorna samla pengar för att jag skulle komma tillbaka. Att någon som inte har något kan ge så mycket, skakade om mig. Min styrka kommer från dessa kvinnor och det är en nåd att få vara omgiven av dem.

MATILDA HECTOR