Badilika – förändringsarbetet börjar här

Situationen i Kongo kan kännas hopplös när man läser svarta rubriker om ständiga konflikter och en svår politisk situation. Men i Bukavus fattigaste kvarter sker förändringar. Här jobbar Roger Buhendwa och hans team med projekt Badilika där fokuset är att undervisa om mänskliga rättigheter och jämställdhet. Ett arbete PMU stöttar från och med i vår.

Bilen kämpar sig upp för leriga vägar i Kaduto, ett av de fattigaste områdena i Bukavu. Fallfärdiga hus ligger längs bergssluttningen och snart kommer området förvandlas till en lervälling när eftermiddagens åskregn öser ner. Här ska idag en grupp kvinnor och män träffas i en workshop för att diskutera hur de kan översätta FN:s resolution 1325 till sin egen vardag.

– Vi träffar mixade grupper och lyfter olika typer av teman, för du kan inte förändra kvinnornas situation utan att män är med. Badilika betyder förändring och vi jobbar med både undervisning och opinionsbildning. Ibland via media, ibland med debatter och demonstrationer och ibland bara från en person till en annan.

Roger har jobbat som projektkoordinator för Badilika sedan 2013. Innan dess hjälpte han bland annat New York Times korrespondent på plats som fixare och tolk. Det var under det arbetet då han en dag såg flera hundra lemlästade och dödade kongoleser som han bestämde sig för att jobba aktivt för förändring i landet.

Badilika är en del av Panzi Foundation som startades 2008 och arbetar förebyggande mot våldet i landet och från och med våren 2018 även ett PMU-projekt.

– 2006 röstades en lag igenom här som var tydlig att kvinnor och män har lika stora rättigheter, så jämställdheten finns på papper men är inte implementerad i verkligheten. Vårt jobb är att förklara det för folket och undervisa om hur man kan jobba för mer jämställdhet i sin vardag, säger han.

Roger står framför planscher där han skrivit upp vad jämställdhet betyder, i praktiken. Gruppen står runt honom och lyssnar och antecknar.

För kvinnorna i det här rummet kan första steget handla om att förändra situationen hemma. Våga stå upp för sina åsikter vid familjebeslut, uppmana sina döttrar att gå till skolan och sina söner att behandla sina systrar med värdighet och respekt. Men det kan också handla om att starta en egen verksamhet med hjälp av mikrolån.

– Människor är redo för förändring, men staten måste gå före och skapa förutsättningar, säger Roger bestämt. Ibland handlar det bara om att visa att lagen eller resolutionen finns, ta med en kopia och förklara för de lokala beslutsfattarna som allt som oftast inte vet.

Under åren han jobbat åt Panzi Foundation har Roger också sett förändringar ske på högre nivå. Han minns en kvinna som besökte en av hans workshops. Efter att ha förstått sina rättigheter bestämde hon sig för att kandidera till det lokala parlamentet.

– Jag sa till henne att ”du kan klara att driva en kampanj, du har bra åsikter och alla förutsättningar att lyckas”. Hon vann valet och har i dag en plats där, berättar han stolt.

Roger står mitt i gruppen och skickar ut frågor för att få igång diskussionen. Hur står det till med jämställdheten i hemmen? Kvinnorna och männen svarar med att berätta om sina situationer och ställer frågor tillbaka. När vi efteråt frågar Bebe Mulegwa, far till åtta barn, som deltagit i workshopen vad han tar med sig från eftermiddagen, svarar han.

– Jag ska gå hem och berätta för mina döttrar att de är viktiga för landet, att de ska studera så de kan göra en insats för Kongo. Att de har en uppgift.

Text: Johanna Litsgård Lebourne

Stötta kvinnornas kamp i fredsarbetet!

VAR MED I KAMPEN FÖR KONGOS KVINNOR

Ge en gåva

Engångsgåva
Bli månadsgivare
Ge som företag

ANDRA SÄTT ATT GE

Plusgiro
900050-6
Märk din gåva “Kongo”

swish
Skicka din gåva till 9000506, märk gåvan “Kongo”.

swish
Sms:a: KONGO till 72 980 för att ge 100 kr.

Besök vår shop och köp en gåva som förändrar liv!