Barn med krigstrauman lär sig om känslor


Oavsett vilka omständigheter barn växer upp i, så har de ofta drömmar inför framtiden.
Nu drar PMU:s årliga kampanj, Barnens rätt – vårt ansvar igång, så att vi kan möjliggöra för fler barn världen över att uppfylla sina drömmar.
I våras besökte PMU:s kommunikations- och insamlingsteam fredsklubbar i Egypten där barn från Syrien och Egypten får mötas och lära sig om respekt och vänskap.

I åtta år har kriget i Syrien drivit människor på flykt. Omkring 132 000 av dem har tagit sig till Egypten. Trots att de talar samma språk som majoritetsbefolkningen, arabiska, så har de en annan dialekt, och de kommer med svåra trauman i bagaget och utblottade på allt. Framför allt de syriska barnen får det svårt. I tre områden i Alexandria i Egypten, driver därför PMU:s partner IMC ett fredsprojekt med syfte att integrera syriska och egyptiska barn. 450 barn ingår i projektet.
– Vi hoppas att vi sår ett frö av fred för framtiden, säger projektledaren Youstina Youssef. Hon och de andra ledarna hjälper barnen med relationerna till kompisarna i skolan, och skapar tillit och gemenskap. En viktig del i utbildningen vid fredsklubbarna är att lära sig att det är okej att känna på olika sätt, men också hur man hanterar sina känslor, till exempel ilska.
– Vi lade märke till att det fanns ett stort antal syriska barn och familjer i samhället som inte hade det så bra, säger Youstina Youssef, projektledare för programmet. Vi kände att det var vår uppgift att skapa möjligheter för dem att integreras i samhället och att få med sig goda värderingar.
– Barnen har ofta trauman från kriget och flykten med sig, som gör det svårt för dem att klara av skolan.
Ledarna har fått särskild utbildning i att hantera flyktingbarn med trauman. På schemat för träffarna står ämnen som hur man skyddar sig från att utnyttjas och lär sig att säga nej, hur man skapar en fredlig kultur, och hur man hanterar sina känslor och respekterar andras. Frågor som i Sverige ofta hanteras inom skolan, men så ser det inte alls ut i Egypten. Ämnena bearbetas med hjälp av lekar, samarbetsövningar och pyssel, och IMC har varit noga med att utbilda ledarna i ett positivt och bekräftande bemötande av barnen.
– Vi är så tacksamma för det ni gör för våra barn, säger Mervat Amin, 41 år och mamma till Donia, 8, som har gått kursen.

Genom Barnens rätt-kampanjen lyfter vi barnprojekt runt om i världen med fokus på barns rättigheter. Medlen från årets kampanj går till flera olika barnrättsprojekt, förutom fredsklubbarna i Egypten, även till barnrättsklubbar i Kenya där barn lär sig om sina rättigheter och Bangladesh där barn i minoritetsbyar får undervisning på sitt eget språk.

För att stödja Barnens rätt-kampanjen?
SWISH
9000506
PG 900050-6
Märk ”Om jag blir stor”.

MATILDA NYAMAI