Biståndsarbetare kidnappade i Sydsudan

Tio humanitära biståndsarbetare, varav två som arbetar för PMUs partnerorganisation ACROSS, kidnappades den 25 april i samband med en resa utanför Yei, i sydvästra Sydsudan. Medarbetarna färdades i en konvoj tillsammans med FNs kontor för humanitärt bistånd (OCHA) och fyra andra organisationer när de försvann.

ACROSS bildades 1972 och har sedan dess arbetat inom bland annat hälsa, utbildning, fredsbyggande och humanitärt stöd till utsatta människor i landet.

OCHA  fördömer attacken i ett uttalande och uppmanar alla parter i konflikten att garantera säkra och trygga möjligheter för leverans av humanitär hjälp till befolkningen i Sydsudan.

PMU ser med oro på utvecklingen i många länder där internationell humanitär rätt och humanitära principer inte respekteras och där hjälparbetare inte längre fredas utan utsätts för våldsamma incidenter. Vi står med vår partner i denna svåra situation och uppmanar till förbön för de drabbade och deras familjer.

Vid frågor, kontakta direktor Niclas Lindgren eller kommunikationschef Johanna Litgård Lebourne. Kontaktinformation hittar du här.

 

Uppdatering: De kidnappade biståndsarbetarna släpptes igen den 30 april.