Carina åkte till Panzisjukhuset och fick möta överlevarna

Hon är musiklärare, har lett körer med flera hundra deltagare och själv turnerat i såväl Sverige som Taiwan. Ändå var sången från patienterna vid Panzisjukhuset i DR Kongo något Carina Johansson aldrig upplevt tidigare. Väl tillbaka i Sverige bär hon med sig berättelser om både förtvivlan och hopp, om systematiska övergrepp på en redan utsatt befolkning såväl som livsförvandlande insatser finansierade av givare i Sverige.
– Man kan inte riktigt ta in det förrän man ser det med egna ögon.

– Först tänkte jag bara ”wow, häftigt, kul att det blir av”. Sedan började jag, när jag läste på om konflikten i DR Kongo, träffade dr Denis Mukwege och såg filmen om honom, bli lite orolig och tänkte, ”hur ska det här gå, vad kommer att hända, är vi säkra?”, säger Carina Johansson.

Carinas känsla var inte obefogad. Går man in på Utrikesdepartementets hemsida kan man läsa: Utrikesdepartementet avråder därtill från alla resor till provinserna Nord- och Sydkivu, inklusive provinshuvudstäderna Goma (Nordkivu) och Bukavu (Sydkivu).

Det var just till Bukavu som Carina och hennes resekamrat – Magdalena Stenlund från biståndsorganisationen PMU (Pingstmissionens utvecklingssamarbete, red anm) – skulle resa. Syftet med resan var att besöka det PMU-finansierade Panzisjukhuset, ett arbete som a capellagruppen Dynamic Vocal (som Carina är en del av), stöttat i flera års tid.

I slutet av 90-talet, mitt under det som kommit att kallas ”Afrikas världskrig”, påbörjades bygget av det numera världsberömda Panzisjukhuset. Bakom bygget stod bland annat svenska PMU och sedan starten har sjukhuset letts av dr Denis Mukwege – flerfaldigt prisbelönad och en ständig kandidat till Nobels fredspris. Dr Mukwege och Panzisjukhuset har motvilligt blivit berömda på grund av den stora tillströmningen av patienter som utsatts för sexuellt våld. Varför det sexuella våldet är ett så utbrett problem i DR Kongo finns det flera förklaringar till men en starkt bidragande orsak är landets naturtillgångar och kontrollen över dessa. Landets rikedomar har helt enkelt blivit en förbannelse och i kölvattnet av konflikten har hundratusentals kvinnor och barn utsatts för sexuellt våld. För dessa människor är Panzisjukhuset en plats som ger hopp och mötet med dessa patienter satte djupa spår hos Carina, inte minst kvinnornas sätt att välkomna dem med sång.
– När vi kom till Panzisjukhuset och mötte kvinnor som man vet blivit utsatta för så sjukt hemska saker, och så sluter de upp i ett rum, sjunger med glädje för oss, klappar och kommer fram och dansar. Man fick ta del av en genuin sångglädje och så vet man allt de varit med om, det tycker jag tyder på någon form av styrka, då blir man rörd, verkligen.

Trots att Dynamic Vocal under flera års tid på olika sätt engagerat sig för Kongo och Panzisjukhuset så blev Carina ändå överraskad av det hon mötte när hon väl såg arbetet på plats.
– Den stora skillnaden är att man sett det med egna ögon. Pengarna vi haft förmånen att få vara med och samla in gör ju verkligen nytta. Att sedan se att vartenda projekt vi besökte, drivs av lokala förmågor som har ett professionellt helhetstänk, det blev jag så glad av att se, för det är först då som jag tror att en långsiktig förändring kan ske.

Till alla de som undrar hur man kan engagera sig för fred i DR Kongo och hjälpa kvinnorna vid Panzi så har Carina två tips:
– En orsak till konflikten är ju striderna över konfliktmineralerna. Det finns så mycket värdefulla mineraler i Kongos jord som olika grupper illegalt tar. Därför skulle jag vilja säga det som dr Denis Mukwege själv säger, att när vi köper en ny mobiltelefon eller surfplatta, behöver vi ifrågasätta vad det är för mineraler i produkten och var de kommer ifrån. Det är inte enkelt men det kan vara en grej att börja med.
– Det andra är att om man har möjlighet så kan man vara med och ge en gåva till en biståndsorganisation som PMU som jobbar med goda projekt i landet som gör förändring. Jag har själv sett att ger man pengar in i det här så gör det nytta, varenda krona gör nytta.

Dynamic Vocals engagemang i Kongo lär knappast minska efter Carinas besök i landet. Efter att ha sett arbetet på plats, mött kvinnornas blickar och hört deras innerliga sång fick hon göra den insikt som vi ibland behöver göra när vi läser om platser som trasats sönder av krig och konflikt: Varje siffra är ett liv.

(JONATHAN ULENIUS i tidskriften Junia)

Stöd arbetet i Kongo

Ge en gåva

Engångsgåva
Bli månadsgivare
Ge som företag

ANDRA SÄTT ATT GE

Plusgiro
900050-6
Märk din gåva “Kongo”

swish
Skicka din gåva till 9000506, märk gåvan “Kongo”.

swish
Sms:a: KONGO100 till 72 980 för att ge 100 kr.

Besök vår shop och köp en gåva som förändrar liv!