Carlsson avgår som biståndsminister

Statsminister Fredrik Reinfeldt meddelade i dag i samband med att han gav sin regeringsförklaring i riksdagen, nyheten om bytet av ministrar. Beskedet kom som en överraskning.

— I dag har statsministern gjort en regeringsombildning och jag har bett om att få bli entledigad, sade Carlsson på samma pressträff.

Carlsson uppger att hon är stolt över de reformer som genomförts och att det är viktigt att de får genomföras. Samtidigt tillägger hon att hon “inte varit beredd att fortsätta ytterligare en mandatperiod”.

Reinfeldt menade att ” nya personer kan påverka utvecklingen framåt. Ibland måste man göra förflyttningar. Samtidigt framhöll han vad Gunilla Carlsson åstadkommit under sin tid som biståndsminister:

— Hon har alltid haft sin utgångspunkt kvinnors möjlighet i världen.

Den nya biståndsministern Hillevi Engström, tidigare arbetsmarknadsminister och statsråd, uttrycker sin glädje över den nya positionen, samt att hon är stolt över Sverige som biståndsnation och att ta vid där Carlsson slutar.

Ny arbetsmarknadsminister blir Elisabeth Svantesson. Hon är moderat riksdagsledamot från Örebro, ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott och ordförande för Riksdagens kristna grupp.