Panzisjukhuset och Denis Mukwege

I slutet av 90-talet var PMU med och byggde Panzisjukhuset i östra DR Kongo. Sedan dess har sjukhuset och dess livsviktiga arbete för Kongos kvinnor och barn varit ett av PMU:s största och viktigaste åtaganden. Tillsammans med vår partner dr Denis Mukwege arbetar vi med ett enda mål i sikte: Fred och en bättre framtid för Kongos folk.

Bli en del av en ljusare morgondag för DR Kongos kvinnor.

FÖRSTA PATIENTEN
I början av 2000-talet kom den första patienten till Panzisjukhuset som hade utsatts för sexuellt våld. Föga visste man då att det man såg var början på vad som bäst beskrivs som en epidemi. 2004 startade PMU det sedermera världsberömda SSV-projektet – Survivors of sexual violence – och mellan åren 2004-2014 vårdade man över 32 000 patienter, den yngsta flickan bara några månader gammal.

VÅRD MITT I KONFLIKTZONEN
Med ett oroligt politiskt klimat och ständigt uppblossande konflikter får Panzisjukhuset sprida ljus i en region där det mesta är mörker. Vid Panzisjukhuset utförs bland annat operationer av svårt sargade underliv,
medicinering av sexuellt överförbara sjukdomar, psykologhjälp till traumatiserade offer och enkel yrkesutbildning för att ge möjlighet till framtida försörjning.

BEHÖVER STÖD
Sjukhuset, och dess chefsläkare Denis Mukwege, har blivit världsberömt för sin hjälp till kvinnorna men trots det hotas verksamheten ständigt av en ansträngd ekonomi. Genom att ge en gåva till PMU:s arbete vid Panzisjukhuset gör du skillnad för några av den här världens allra mest utsatta – Kongos kvinnor och barn.

GRAVID EFTER VÅLDTÄKTEN
I DR Kongo är det idag farligare att vara kvinna än soldat. I konflikten, som bland annat handlar om landets naturtillgångar, har hundratusentals kvinnor och barn utsatts för sexuellt våld. En av dem är Fatuma. När Fatuma var sexton år fick hon se sin mamma dödas av de män som sedan förgrep sig på henne. Idag är Fatuma själv mamma – fadern är en av våldtäktsmännen. Fatuma tittar ner där hon sitter på en träbänk ute på gården. Hon är bara 17 år. Ett barn som tvingats växa upp alldeles för tidigt. Två runda guldörhängen pryder hennes öron och framhävs vackert av det kortklippta håret. En sliten blommig beigeaktig t-shirt, tillsammans med en omlottkjol i traditionellt kongolesiskt mönster pryder hennes kropp. Den kropp som hon berövats. För alltid.
MUKWEGE NÄRA ATT DÖ SOM SPÄDBARN
Relationen mellan svensk pingstmissions hjälparbete i DR Kongo och dr Denis Mukwege går långt tillbaka. Faktum är att en svensk pingstmissionär fick vara med och rädda livet på Denis Mukwege när denne var en liten bebis. Sedan dess har våra vägar på olika sätt följts åt och vi är idag oerhört stolta över att få vara med och bidra till denne fantastiske mans arbete. Denis Mukwege har vigt sitt liv åt att ge röst åt Kongos utsatta kvinnor och barn och är idag en flerfaldigt prisbelönt och internationellt erkänd opinionsröst.
Han har blivit nominerad till Nobels fredspris flera år i rad och talat inför FN:s generalförsamling, i Sveriges riksdag och mött ett flertal regerings- och statschefer i Europa.

NÅGRA VIKTIGA ÅRTAL I MUKWEGES LIV

 • 1980-1983 – Medicinstudier i Burundi med stipendium från svenska pingstmissionen.
 • 1983 – Påbörjar sin läkartjänst vid svenska pingstmissionens sjukhus i Lemera.
 • 1984-1989 – Gynekologistudier i Frankrike med stipendium från PMU.
 • 1996 – Tvingas fly från Lemera-sjukhuset på grund av befrielsekriget.
 • 2002 – Panzisjukhuset där Denis Mukwege blir chefsläkare invigs.
 • 2004 – SSV-projektet som PMU driver startas upp i samverkan med ECHO, EU:s humanitära organisation, för att stötta offren för det sexuella våldet.
 • 2008 – Denis Mukwege får FN:s pris för mänskliga rättigheter.
 • 2009 – Denis Mukwege får Olof Palme-priset.
 • 2011 – Denis Mukwege får Kung Baudouin International Development Prize.
 • 2011 – Denis Mukwege får Clintons Global Citizens Award.
 • 2013 – Denis Mukwege får Right Livelihood Award.
 • 2013 – Denis Mukwege får Foundation Chirac Prize.
 • 2014 – Sacharovpriset 2014.
Skicka kärlek till Kongos kvinnor

 

Ge en gåva

Engångsgåva
Bli månadsgivare
Ge som företag
Skicka din gåva till 9000506,
märk gåvan "Kongo".
Sms:a: KONGO100 till 72 980
för att ge 100 kr.

Plusgiro 900050-6


Märk din gåva “Kongo”
Handla i vår gåvoshop
Handla i vår gåvoshop
Köp halsbandet “To Congo
with Love”

Gåvoshop