Coronasmitta värre än någonsin i Betlehem

Coronapandemin slår nu hårdare än någonsin mot de fattiga i Palestina och det finns inga tecken på att befolkningen kommer att få tillgång till vaccin. Inom PMU:s samarbetsorganisation BBC är det flera som är sjuka och en del ligger på sjukhus. Nu vädjar de om förbön för landet. Foto: PMU

Under senaste året har Palestina tidvis behövt stänga ned samhällen för att stoppa smittspridningen av covid-19. Men nu är situationen värre än någonsin, berättar en av PMU:s samarbetspartner på Bethlehem Bible College (BBC) i Palestina.

– Vi har många nya smittade och dödsfall i vårt land. Efter ett år med denna pandemi så trodde vi att vi var i slutet av denna mörka tunnel. Må Gud hjälpa oss, vi vet inte hur länge detta kommer att vara, säger pastor Jack Sara, rektor på Bethlehem Bible College.

För tre veckor sedan stängde staden ned i en ny lock down. Då fick skolan återigen börja köra distansundervisning och flera i personalen samt deras familjer har blivit smittade. En del ligger på sjukhus. Det är den brittiska virusvarianten som sprider sig i landet, uppger BBC och berättar att sjukvårdsplatserna och syrgasen börjar ta slut. Förutom sjukdomen i sig lider befolkningen hårt av coronapandemins ekonomiska konsekvenser. I Betlehem livnär sig runt 60 procent av befolkningen på turismen som alltjämt står helt stilla. Många människor har därför inte råd att köpa mat. PMU:s samarbetspartner beskriver en situation de aldrig upplevt tidigare.


”Till och med de som har sina egna butiker klarar inte av att hålla öppet på grund av nedstängningen. Vad som är värre är att inget vaccin har blivit tillgängligt i Betlehem, förutom till viss medicinsk personal”, skriver pastor Jack Sara i ett nyhetsbrev.

Nu vädjar PMU:s samarbetspartner BBC om förbön och listar några böneämnen:

  1. Be för att vaccinet ska komma och bli göras tillgängligt snabbt.
  2. Be för hälsa för skolan studenter och personal samt deras familjer om tillfrisknande och hälsa.
  3. Be för medborgarnas hälsa och ekonomiska situation.
  4. Be om visdom för ledarskapet och för den ekonomiska situationen på Bethlehem Bible College som blir lidande då det saknas lokal inkomst på grund av coronapandemin.

PMU har arbetat tillsammans med lokala samarbetspartner i Palestina sedan 2005. Redan innan pandemin levde nästan hälften av Palestinas befolkning under fattigdomsgränsen och mer än hälften av de som lever i landet är under 24 år. Många av dessa unga har svårt att se en framtid för sig själva i landet. PMU arbetar huvudsakligen med projekt kopplade till demokrati och fred i Palestina.

Tillsammans med BBC bedriver PMU ett projekt som bygger på skolans mediekompetens där man bland annat producerar program och seminarium som främjar mänskliga rättigheter. Programmen jobbar för att skapa politiskt påverkan och har som syfte att mobilisera människor i samhället för att gemensamt hitta sätt att minska problem så som könsbaserat våld och diskriminering samt brist på utbildning och hälsa.

Flera av PMU:s lokala samarbetspartner runt om i världen rapporterar om bristen på vaccin för att stoppa coronapandemin. Många länder är beroende av andra nationer som förser dem med vaccin och har inte möjlighet att själva köpa in vaccin.

Var gärna med och be för Palestina och PMU:s övriga samarbetsländer runt om i världen. 

LINNÉA JIMENEZ