Dags att fika för en bättre värld

I Fairtrade Challenge gör privatpersoner och kändisar, politiker, företag och organisationer, kommuner och skolor gemensam sak och sätter fokus på hur lätt det är att göra skillnad med sin kaffekopp.

Syftet är att visa hur vi med hjälp av att välja Fairtrade-märkt när vi handlar kan skapa möjligheter till utveckling och stärka mänskliga rättigheter i länder med utbredd fattigdom.

Intresset är stort även i år.Värmlandskommunerna Hammarö, Karlstad, Kil och Eda ligger i topp när det gäller landets fikatätaste kommuner. I Skåne väntas deltagandet öka med nära10 000 deltagare jämfört med förra året. I Lund har enbart fackförbundet Kommunal planerat att arrangera 450 fikapauser. Företag som Ica Maxi, Scandic Hotel och Statoil deltar med tiotusentals deltagare.

Kända profiler som Postkodlotteriets Magdalena Graaf, musikern Emil Jensen, väderprofilen Pär Holmgren samt matkreatörerna och bloggarna Mattias Kristiansson och Mia Öhrn kommer fika samtidigt som hundratals enskilda personer anordnar fikastunder med vänner för att sätta fokus på Fairtrade för en dag.

– Varje fikadeltagare är en röst för att Fairtrade är viktigt. På samma sätt som varje köp av en Fairtrade-märkt produkt bidrar till att odlare och anställda i utvecklingsländer får möjlighet till bättre villkor. Det här är en dag för alla att riktauppmärksamheten till de som odlar de kaffebönor, bananer, teblad och socker som vi konsumerar i fikarum Sverige över, säger Magdalena Streijffert, generalsekreterareför Fairtrade Sverige.

Fakta Fairtrade Challenge:

Fairtrade Challenge arrangeras för femte året i rad. Målet är att en nå en halv miljon deltagare. Detta är en del i Fairtrades årliga kampanj Fairtrade Fokus som pågår 7-20 oktober. I år med temat Hej då fattigdom!

Läs mer på:  www.fairtradechallenge.se

Fakta Internationella dagen för att bekämpa fattigdom:

Temat för 2013 är “Working together towards a world without discrimination.” I detta arbete är det viktigt att bygga på kunskapen och erfarenheten från de människor som lever i extrem fattigdom, vilket man tyvärr ofta inte gör. Att inte lyssna till dem är att neka dem deras mänskliga rättigheter, och det är dags att bryta denna tystnad.

Läs mer om här och här