Dalia, 22, vill finnas till för Kairos gatubarn

Världens storstäder växer som aldrig förr, och en stor del av den nya befolkningen är ungdomar. Välutbildade ungdomar på jakt efter ett jobb, bostad, frihet och mycket annat som storstaden har att erbjuda. Tyvärr finns även många negativa konsekvenser av denna urbaninseringstrend. Det handlar om en tilltagande överbefolkning som leder till arbetslöshet och bostadsbrist, och en allt svårare situation för dem som inte lyckas hitta det där efterlängtade arbetet. Konsekvensen blir att fattigdomen i städerna tilltar allt mer. I Egypten lever man dessutom med utmaningarna efter den arabiska våren, som kom av sig.

I början av december anordnade Pingst internationellt ett seminarium med temat, ungdomar och storstäder. Syftet var att lyfta situationen bland världens unga utifrån tre exempel, Kairo var ett av dessa. Under tre dagar samlades ett 40-tal personer, svenskar, egyptier och en finländare, för att samtala och utbyta erfarenheter kring frågor som; hur tänker ungdomen i storstäderna idag? Vilka är de utmaningar de möter? Vad gör de/var finns de?

Dalia är en av de unga egyptier som deltog i seminariet och som hjälpte oss andra att skapa oss en bild av situationen för ungdomar som bor och lever i Kairo idag. Den bild som målades upp var bilden av en generation som tappat tron på framtiden, en generation som får bära skulden för en misslyckad revolution och en generation som trots att de i många fall är välutbildade, har svårt att få jobb, svårt att skaffa sig en bostad för att gifta sig och starta sitt eget liv och istället allt oftare hamnar i missbruk. Många drömmer om att lämna landet, andra har redan gjort det.

För Dalia är det inget alternativ att fly landet. Hon känner att hon har en uppgift i sitt hemland och det är här, i Egypten, som hon ska vara. Hon har precis tagit examen från universitet där hon studerat ekonomi och redovisning. Hon drömmer om att få ett arbete som på sikt kan leda till ett eget företag. Hennes mål är att bygga upp och driva ett framgångsrikt företag. Men syftet är inte att bli rik och kunna köpa sig det senaste av varje “bra att ha pryl”. Hennes önskan om att företaget ska gå bra hänger ihop med hennes dröm om att vara med och göra skillnad. Hon vill investera halva vinsten i insatser för gatubarn.

– Det är drömmen om att kunna göra något för alla de barn som far illa som driver mig, säger hon, och fortsätter Utan det målet finns inte alls samma driv.