De lät klasskassan gå till våldtagna i DR Kongo: Gymnasietjejer är Årets världsförbättrare

När tjejerna i klass ES3C vid Anderstorps gymnasium i Skellefteå hörde om alla flickor och kvinnor som våldtas i DR Kongo bestämde de sig direkt. De 55 000 kronor som de samlat ihop till sin skolresa, skulle i stället gå till Panzisjukhuset. För sitt engagemang har de nu tilldelats PMU:s pris “Årets världsförbättrare”, under Pingst Ung Galan den 3 juli på Lapplandsveckan. Syftet med priset är att uppmärksamma unga som gjort särskilda insatser för människor i världen.

– Det finns så mycket hemska grejer som händer överallt men det känns ändå stort att få ha gjort någonting för någon. Vi har inte hjälpt alla människor i världen för det går inte, men vi har gjort världen bättre för några hoppas vi och det känns jättebra, säger Sanna Westerberg.

De 30 eleverna hade sparat pengar länge, sålt
underkläder och bakat bröd för att få ihop till sin klassresa. Men under
en lektion i samhällsvetenskap ändrade de sina planer:

– Vår lärare läste en artikel för oss om hur man använder våldtäkter som stridsvapen i Kongo. Vi är alla tjejer och kunde relatera till dem som drabbas, säger Julia Aronsson.

Nomineringen lyder: För deras omedelbara respons när de fick höra om kvinnor som drabbats av sexuellt våld i DR Kongo. För att de var beredda att offra de pengar de samlat in till sin klassresa och i stället låta dem gå till PMU:s arbete vid Panzisjukhuset. Tjejerna är ett viktigt föredöme för andra unga genom sin osjälviskhet och sin starka empati för flickor och kvinnor i världen. Deras målsättning har inte varit att dra blickarna till sig själva, utan att visa sin omgivning att alla kan göra något för sina medmänniskor i världen.

Över 19 000 flickor och kvinnor har vårdats efter sexuellt våld genom PMU:s projekt vid Panzisjukhuset och när Denis Mukwege, chefsläkare på Panzi, fick höra om klass ES3C:s initiativ sände han tjejerna ett personligt tack där han skriver att de är framtidens ledare och att de gör skillnad. Klassen har också fått stor respons genom det som rapporterats i media och nu hoppas de att deras initiativ ska ge ringar på vattnet:

– Vi vill visa att alla kan göra något. Hur litet det än verkar, så är det viktigt.

Övriga nominerade till priset under Pingst Ung Galan på Lapplandsveckan, var Filip Holmström, 23 år, från Härnösand och Dina Klingsbo, 17 år, från Botkyrka utanför Stockholm. Läs mer om de nominerade HÄR. Det är första året som PMU delar ut priset “Årets världsförbättrare” och under Nyhemsveckan gick priset till Simon Gren. Läs mer om honom HÄR.