Debattartikel: ”Stöd Etiopiens goda krafter”

Många har förvånats över hur Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed lyckats förändra så mycket på så kort tid. Det är nu, när de positiva vindarna blåser, som vi som civilsamhälle och kyrka måste agera tillsammans för ett fredligt och demokratiskt Etiopien. Det skriver PMU och Act Svenska kyrkan i en debattartikel i OmVärlden idag.

“De demokratiska reformerna som vi under det gångna året med glädje har sett växa fram, ger inte bara hopp om en ljusare framtid i Etiopien, utan kan även inspirera fler afrikanska länder att satsa på demokrati, fred och försoning. Men för att denna utveckling ska fortsätta, behöver omvärlden intensifiera sitt stöd till civilsamhället och dialogen med landets ledning.”

“Om vi inte agerar nu kan chansen till ett fredligt och demokratiskt Etiopien gå om intet. Vi uppmanar regeringen och Sida att bjuda in till breda strategisamtal om hur vi som olika aktörer kan samverka för att uppmuntra och påverka den positiva process som är igång. I Etiopien är kyrkorna en av de absolut startkaste civilsamhällesaktörerna. PMU och Act Svenska kyrkan kan tillsammans med religiösa partner bidra till myndigheternas och civilsamhällets byggande av fredsstrukturer i samhället och därmed till försoning, fred och demokrati.”

Det skriver PMU och Act Svenska kyrkan i en debattartikel i OmVärlden 15 maj, med anledning av den positiva utvecklingen i Etiopien.

PMU anordnar två seminarier på temat hur religiösa aktörer kan bidra till fred- och demokrati i Etiopien. Ett hålls den 12 juni på Ekumeniska Centret i Alvik och en på Sidas scen i Almedalen den 3 juli. Mer information kommer inom kort.

MATILDA NYAMAI