Denis Mukwege återvänder till Panzi

Den 14 januari återvänder dr Denis Mukwege till DR Kongo, där han kommer att återuppta sitt arbete på Panzisjukhuset.

– Jag är tacksam och glad över att komma tillbaka och känner att det är mer angeläget än någonsin att vara på plats och fortsätta mitt viktiga arbete, säger Denis Mukwege.

Dr Mukwege är känd internationellt för sitt arbete för de tusentals kvinnor som utsatts för sexuellt våld i det konfliktdrabbade DR Kongo och har belönats med flera priser, däribland Palmepriset.

Den 25 oktober blev dr Mukwege utsatt för ett mordförsök, vilket gjorde att han tvingades lämna sitt arbete och land tillsammans med sin familj. Vid attacken mördades familjens vakt och kock Joseph Bisimana. Han har sedan dess befunnit sig i Europa och USA för att tillsammans med familjen bearbeta händelsen. Under sin tid utomlands har han träffat flera företrädare för EU, FN och regeringsrepresentanter för olika länder för att diskutera situationen i DRK och behovet av en samlat och långsiktigt stöd för att uppnå en hållbar fred.

I nuläget är det fortfarande inte klart vem som utsatte honom för detta attentat. Trots den fortsatta osäkra situationen väljer alltså dr Denis Mukwege att återvända till DR Kongo.

Från flera håll har attacken fördömts och löften har också getts om stöd vid återvändandet, för att på olika sätt bistå dr. Mukwege och familjens säkerhet.

– Vi uppmanar de kongolesiska myndigheterna att på olika sätt verka för att dr Mukwege och hans familj säkerhet säkerställs samt att utredningen kring attacken snarast presenteras och förövarna ställs inför rätta, säger Niclas Lindgren, direktor för PMU.

I dag hålls en presskonferens med Denis Mukwege i Bujumbura, Burundi.

Läs en intervju med Denis Mukwege efter attentatet här

Läs om PMU:s arbete i DR Kongo här

Ge en gåva till Kongo här