Denis Mukwege besöker Sverige

Den omtalade dokumentären ”The Man Who Mends Women”, om Panzisjukhusets arbete med våldtagna kvinnor i DR Kongo, lanseras i Sverige i oktober. I samband med lanseringen kommer filmens huvudperson gynekologen Denis Mukwege, på besök. Öppna filmvisningar anordnas för allmänheten på flera platser.

I oktober lanseras “The Man Who Mends Women” i Sverige. Filmen är gjord av Thierry Michel och Colette Braeckman och handlar om chefsläkaren för Panzisjukhuset i DR Kongo, Dr Denis Mukwege, som tillsammans med sina kollegor behandlat tiotusentals kvinnor och barn som utsatts för brutala sexuella övergrepp i det konfliktdrabbade östra DR Kongo. Filmen har visats i Haag, Bryssel och Paris, men förbjöds till en början i hemlandet DR Kongo där regeringen anklagade den för att skada och svärta ner bilden av landets armé.
I samband med lanseringen den 16-21 oktober, kommer Dr Denis Mukwege att delta i olika evenemang. Han kommer möta politiker, journalister, predika i Smyrnakyrkan i Göteborg, tala på universiteten i Umeå och Göteborg, samt delta i panelsamtal vid filmvisningarna.
Programmet anordnas av PMU i samarbete med Right Livelihood, Läkarmissionen och författaren Berthil Åkerlund.

Öppna event:

Söndag 16 oktober (Göteborg):
Kl. 11.00 – Dr Denis Mukwege predikar i Smyrnakyrkan i Göteborg.

Måndag 17 oktober (Göteborg):
Kl. 14.00 – 16.00 – Seminarium på Göteborgs Universitet med Dr Denis Mukwege.

Kl. 18.30 – 21:15 – Filmvisning i Smyrnakyrkan i Göteborg. Efter filmen är det ett panelsamtal med Dr Denis Mukwege, filmregissören Thierry Michel och representanter för svensk pingstmission. Biljett kan köpas via bokhandeln Din bok eller vid dörren.

Onsdag 19 oktober (Stockholm):
Kl. 11:30 – 15:25 – Seminarium och filmvisning i Sveriges riksdag, Andrakammarsalen. Panelsamtal med Dr Denis Mukwege, filmregissören Thierry Michel, Anders Kompass m.fl. Föranmälan krävs.

Torsdag 20 oktober (Stockholm):
Kl. 17 – Filmvisning på Zita Folkets bio. Efter filmen följer ett panelsamtal med Dr Denis Mukwege och regissören Thierry Michel, moderator är Marika Griehsel. Framträdande av Edo Bumba som gjort filmmusiken i dokumentären. Filmen visas på Zita även 24:e och 26:e oktober. Biljett kan köpas via Zitas hemsida.

Fredag 21 oktober (Umeå):
Kl. 11.00 – Framträdande i Aula Nordica på Umeå universitet, fri entré.

Kl. 16.00 & 20.00 Filmvisning på Vävenscenen följt av samtal med Dr Denis Mukwege och filmregissören Thierry Michel. Moderator: Marika Griehsel. (Gratisbiljetter krävs, finns att hämta på universitetets Infocenter och på Umeå stadsbibliotek från 10 oktober.)

Matilda Hector