Denis Mukwege i sin nya bok: ”Mitt liv balanserade på en knivsegg”

Här följer ett smakprov ur boken:

“Jag föddes den 1 mars 1955 som tredje barnet och förste pojken i familjen. Enligt min mor kunde min vistelse här på jorden ha blivit mycket kort. Mina första dagar var dramatiska och mitt liv balanserade på en knivsegg. Anledningen var en illa skött förlossning. Jag förlöstes i hemmet av en kvinna i grannskapet, en lo­kal barnmorska, som tydligen hade bristfälliga kunskaper om hur en förlossning skulle gå till. »Jag såg att kvinnan gjorde fel«, har min mor berättat. »Men jag låg där jag låg och kunde inte göra så mycket.«

Att döma av min mors berättelse begicks misstaget när navelsträngen skulle klippas. Kvinnan gjorde allt bakvänt. Den rätta ordningen är att binda två trådar runt navel­strängen, den ena några centimeter från barnets kropp och den andra vid moderkakan, så att blodflödet stoppas från båda hållen, sedan kapar man navelsträngen mitt emellan trådarna. Men kvinnan som förlöste mig började med att skära av navelsträngen, förmodligen med ett rakblad, och hon skar så nära kroppen att bara en ytterst liten stump återstod. Då hon skulle tillsluta med tråd fanns inte mycket att binda i, och det blev en öppning kvar som lämnade fritt fram för bakterier att tränga in. Det började vätska sig och blöda vid naveln och en svår allmän infektion utvecklades.

När jag var en vecka gammal blev jag gul över hela kroppen och fick hög feber. Min mor var naturligtvis orolig. Hon var ensam hemma med mina två systrar Ä fem och sju år gamla Ä och visste inte vad hon skulle ta sig till. Min far befann sig på utbildning på annat håll i Kivuprovinsen och kunde bara nås genom brev, så att kalla på honom var ingen idé. Min mor insåg att något måste göras omedelbart och det enda alternativet var att uppsöka en av de två hälsocentraler som fanns i staden. Men hon var medveten om att det inte skulle bli lätt att få komma in.”

100 kronor från varje bok som säljs via PMU eller Läkarmissionen går till upprustning av det enkla boende för kvinnor som kommer långväga för återbesök på Panzisjukhuset.

Beställ boken här

Läs mer om boken här