Denis Mukwege utsatt för mordförsök

Vid 19.00-tiden på kvällen, den 25 oktober, bröt sig beväpnade män in i Dr Denis Mukweges hus i Bukavu, DR Kongo. De tvingade Mukweges döttrar och deras vän att sitta tysta på golvet i väntan på att han skulle komma hem. Då han en halvtimme senare anlände, tvingade männen ut Mukwege ur bilen och begärde att få nycklarna.

Den säkerhetsvakt som var i tjänst sköts till döds och männen riktade sedan vapnen mot Mukwege som nätt och jämt lyckades undkomma kulorna genom att kasta sig till marken. Männen flydde i Denis Mukweges bil, men övergav den snart för en annan bil. Det är okänt vilka männen är och var de just nu befinner sig.

Mukwege är grundare till och överläkare vid Panzisjukhuset i Bukavu, DR Kongo. Sjukhuset är känt världen över för arbetet för kvinnor som överlevt sexuellt våld och som är i behov av specialistvård. Mukwege har mottagit en rad olika priser, däribland Palmepriset, Human Rights Prize, African of the Year och Clinton Global Citizen award. Han har också flera gånger nominerats till Nobels fredspris.

Dr Denis Mukwege verkar outtröttligt för kvinnors rättigheter i DR Kongo. Senast talade han i september inför United nations General Assembly i ämnet, och han reser regelbundet utomlands för att fästa uppmärksamhet på situationen i landet. Förutom att han leder arbetet vid Panzisjukhuset och Panzi Foundation, fortsätter Mukwege att möta sina patienter och utföra kirurgi.

Mordförsöket följer efter kidnappningen den 9 oktober, på den tidigare ledaren för PMU:s samarbetspartner CEPAC, pastor Banyene Bulhere. Bulhere hittades senare bunden vid en kyrkogård i Goma. Redan då uttryckte också Mukwege oro över en ökad hotbild som han upplevde.

– PMU vill inte spekulera över om det finns någon koppling mellan de två incidenterna, men ser det som ytterst allvarligt att två välkända människorättsaktivister under så kort tid blivit utsatta, säger Maria Bard, kommunikatör på PMU.

Mukwege och hans familj är fysiskt oskadda, men chockade över det som hänt.