“Det har nog aldrig varit så tyst bland sekreterarna som det var den morgonen”

“PMU:s tidning låg på bänken en dag när jag kom hem. Den handlade om könsstympning bland massajerna i Kenya. Jag läste och berördes. Hur kan det 2014 få vara så att 90% av alla massajflickor i landet könsstympas? En tanke växte fram – kan jag göra något?”

Kvinnlig könsstympning är oerhört vanligt i vissa delar av världen, inte minst bland massajerna i Kenya där man räknar med att 9 av 10 flickor könsstympas. Könsstympningen medför många problem, fysiska såväl som psykiska. Under våren 2014 gör PMU en särskild insats för flickorna i Kenya. Genom lokala samarbetspartners skapar vi förändring, framförallt genom att påverka attityder och se till att unga flickor får en utbildning.

Innan tidningen “PMU” trillade ner i Lillemor Färnestavs brevlåda så hade hon inte haft särskilt mycket kontakt med vare sig Kenyas massajer eller problematiken med kvinnlig könsstympning. Inte så konstigt egentligen. Hur många svenskar känner egentligen till att 2-3 miljoner (mörkertalet är oerhört stort då flera ingrepp sker i hemlighet) flickor utsätts för ingreppet – varje år? Siffor som är så stora att det enklaste nästan är att bara gå vidare. Men inte för Lillemor. För henne blev den nya informationen tändvätska för att skapa förändring.

– Nästa morgon är jag övertygad om att jag ska ta med detta som en utmaning till min arbetsplats. Jag kan också vara med och förändra. Två dagar senare har jag fått löfte att presentera min utmaning under ett morgonmöte. Jag måste erkänna att jag kände mig lite spänd, berättar Lillemor och fortsätter:

– Jag utmanade dem att lyfta blicken lite högre, bort från vår vardag och våra små problem. Vi förflyttade oss till massajerna i Kenya. Jag berättade om PMU:s projekt att arbeta för ökad kunskap om att inte utföra könsstympning med alla problem som det innebär, utan istället arbeta för att flickorna ska få utbildning. Jag utmanade dem att under en och en halv vecka försöka samla in 1000 kronor.

Alla tyckte Lillemors initiativ var toppen och i fikarummet upprättades en insamlingsstation. Utav bilder från tidningen tillverkade Lillemor ett kollage och vid sidan om spargrisen satte man upp en “insamlingsbarometer” för att visa hur mycket pengar man samlade in. På kort tid hade man nått upp till insamlingsmålet 1000 kronor vilket firades med en chokladkaka som Lillemor hade bakat. Ribban höjdes – klarar vi att nå upp till 2000? En och en halv vecka senare när Lillemor skulle gå på semester så stod barometern på 2500 kronor. Dessutom ville avdelningen fortsätta under tiden Lillemor var borta. Torsdagen den 20 mars när Lillemor var tillbaka från semestern fick hon möjlighet att redovisa resultatet av insamlingen och visa två av de filmer som PMU producerat med anledning av kampanjen.

– De pratade bara i några minuter den morgonen innan de sa: “Nu lämnar vi över till dig Lillemor”. Jag visade filmen om den svenska tonårstjejen Dinas resa till massajerna och det var inte ett öga torrt. Alla satt och grät. Filmen var jättebra, väldigt bra. Det har nog aldrig varit så tyst bland sekreterarna som det var den morgonen efter vårt möte.

Nu vill Lillemor och hennes kollegor utmana fler avdelningar på sjukhuset att “bräcka” deras resultat. Lillemor hoppas också att hennes initiativ kan uppmuntra andra i Sverige att starta små utmaningar.

– Det börjar smått men när det växer vidare blir det något stort som kan förändra livet för massajflickorna i Kenya. Ensam är inte stark, men blir vi många kan vi “flytta berg”.

Vill du anta Lillemors utmaning och starta en egen insamling på din arbetsplats, i din förening/församling eller bland dina vänner på Facebook? Kontakta info@pmu.se så hjälper vi dig att komma igång med material, information osv! Du kan också starta ett eget insamlingskonto direkt via pmu.se.

Text: Jonathan Ulenius