#metoocongo

Situationen i Kongo förvärras kraftigt. Våldet eskalerar och det sexuella våldet har i allt för stor utsträckning normaliserats i samhället, vilket drabbar allt fler kvinnor och barn. Orsakerna är många, bland annat det oroliga politiska läget. Dr Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset i Kongo, uppmanar oss alla att inte vara likgiltiga för det som händer. ”NU är tid att agera, NU behöver vi din röst”. Så låt oss tillsammans agera och höja våra röster för en förändring i Kongo!

Du behövs i kampen för Kongos kvinnor!

Demokratiska republiken Kongo har länge härjats av våld, korruption och fattigdom. Under det senaste året har situationen i landet förvärras och hösten 2017 klassade FN Kongo som en av världens värsta humanitära katastrofer. 13,1 miljoner människor är i behov av akut hjälp för att överleva och två miljoner barn lider av undernäring.

OROLIG POLITISK SITUATION
Det största problemet är den politiska och ekonomiska situationen i landet som leder till fattigdom. Fattigdomen i sin tur skapar det våld som ständigt eskalerar och som försätter framför allt kvinnor och barn i omänskliga situationer.

SEXUELLT VÅLD I KONFLIKT
Soldater och rebeller använder sexuellt våld som vapen i striden om de enorma naturtillgångar som finns i landet. Den utbredda fattigdomen och de många konflikterna skapar även civila förövare, vilket leder till att det sexuella våldet inte längre är begränsat till vissa förövare utan sprider sig i samhället. Allt fler små barn blir offer för det sexuella våldet och tack vare skammen och stigmatiseringen kring sexuellt våld splittras familjer och samhällen när kvinnan, som oftast är navet i familjen, skadas och sedan inte kan återvända hem.

KONFLIKTMINERALER
Tenn, volfraa, tantal,guld och en betydande mängd av världens kobolt. Metaller som behövs för att framställa vardagselektronik, men också en stor orsak till att våldet i Kongo kunnat fortsätta. Den i stora delar illegala och icke statligt kontrollerade utvinningen göder korruptionen i landet och försörjer till viss del rebellgrupperna, vilket bidrar till en laglöshet som har omfattande inverkan på den instabila politiska situationen i landet och som ökar våldet i samhället.

PANZISJUKHUSET
PMU är kanske mest känt för sitt arbete på Panzisjukhuset med den världskände chefsläkaren Denis Mukwege i spetsen. Tillsammans med sina kollegor vårdar han kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld och vid sjukhuset utförs bland annat operationer av svårt sargade underliv, medicinering av sexuellt överförbara sjukdomar, psykologhjälp till traumatiserade offer och enkel yrkesutbildning för att ge möjlighet till framtida försörjning.

Läs mer om Panzisjukhuset och dr Denis Mukwege här.

MAISON DORCAS – EN PLATS FÖR NYSTART
I DR Kongo kan våldtäkterna leda till stor skam och offren förskjuts ibland från sina familjer och kan inte återvända till sina byar efter sjukhustidens slut. För dem finns det PMU-stödda transitboendet Maison Dorcas där kvinnorna kan bo upp till ett år efter att de har blivit behandlade på Panzisjukhuset. På Maison Dorcas jobbar man holistiskt och de boende kan delta i inkomstgenererade aktiviteter och alfabetiseringskurser för att lättare kunna ta sig ut den fattigdom som många av dem lever i. Kvinnorna får också juridiskt stöd efter övergreppen. 

BADILIKA – FÖRÄNDRINGSARBETET BÖRJAR HÄR
Badilika är en del av Panzi Foundation som startades 2008 och arbetar förebyggande mot våldet i landet. Badilika betyder förändring och deras jobb går ut på att förklara och undervisa för människorna om hur man kan jobba för mer jämställdhet i sin vardag. Badilika-teamet jobbar både med undervisning och opinionsbildning, ibland via media, ibland med debatter och demonstrationer och ibland bara från en person till en annan.

Från och med våren 2018 är Badilika ett PMU-projekt.

  • Sprid information om kampanjen.
  • Dela våra inlägg på sociala medier
  • Visa vår insamlingsfilm och ta upp en kollekt i din församling.
  • Starta en egen insamling till förmån för kvinnorna i Kongo genom att hålla en loppis, konsert, basar eller ett frukostevent.
    Starta Egen insamling
  • Bjud in oss från PMU att komma och berätta om arbetet.
  • Handla second hand och stötta på så sätt kampanjen.

VAR MED I KAMPEN FÖR KONGOS KVINNOR

Ge en gåva

Engångsgåva
Bli månadsgivare
Ge som företag

ANDRA SÄTT ATT GE

Plusgiro
900050-6
Märk din gåva “Kongo”

swish
Skicka din gåva till 9000506, märk gåvan “Kongo”.

swish
Sms:a: KONGO till 72 980 för att ge 100 kr.

Besök vår shop och köp en gåva som förändrar liv!