Digital journalistresa till massajby i Kenya – möt människor som arbetar mot könsstympning

Foto: Matilda Nyamai/PMU

Antalet könsstympningar har ökat i Kenya under coronapandemin. Den 2 december 2021 bjuder PMU in till en digital studieresa för journalister till massajerna i Olgulului i Kenya. Där får journalister möta bybor och höra deras berättelser om hur man lyckats förhindra hundratals ingrepp genom åren, men också om den tillbakagång man upplevt under skolstängningarna.

Kenyas president Uhuru Kenyatta lovade för en tid sedan att all kvinnlig könsstympning ska upphöra i landet innan år 2022. Men coronapandemin med skolnedstängningar som följd, har lett till att antalet könsstympningar och barnäktenskap istället ökat.

Genom ett gediget påverkansarbete i massajbyar i Olgulului är pingströrelsen FPFK (Free Pentecostal Fellowship of Kenya) med i kampen för att få ett slut på könsstympning. På sina håll har hela byar genom åren upphört att könsstympa flickor. Innan kyrkan började arbeta i Olgulului könsstympades 98 procent av flickorna. Sedan projektets start har fler än 200 kvinnor i distriktet valt bort könsstympning och hundratals kvinnor och män ändrat åsikt om könsstympning.
Traditionen med kvinnlig könsstympning sitter djupt rotad i kulturen bland flera folkgrupper i Kenya och ses av många som en viktig initieringsrit för att förbereda flickor för vuxenlivet. En del anser att det är ett måste för att man ska bli socialt accepterad och att det är enda möjligheten att bli bortgift.

Den 2 december 2021 bjuder PMU in till en digital resa till en by i Olgulului. Målet med resan är att ge en fördjupad inblick i kampen mot könsstympning och barnäktenskap. Ni får höra hur PMU:s samarbetspartner FPFK jobbar strategiskt med påverkansarbete för att förhindra att fler flickor utsätts. Ni får också lyssna till berättelser från kvinnor som utsatts, före detta omskärerskor och föräldrar som idag vägrar låta sina döttrar könsstympas.
I programmet kommer det finnas gott om tid att ställa frågor och vår utsända fotograf förser er med bilder om ni vill skriva en artikel.

När: 2 December 2021 (den digitala resan kommer att pågå i ca 1,5 h)
Var: Microsoft Teams
Vem: Journalister som vill lära sig mer om könsstympning och barnäktenskap.
Anmälan: Matilda Nyamai, pressekreterare och redaktör, PMU – matilda.nyamai@pmu.se. Begränsat antal platser.