DN-debatt: ”EU och FN måste stoppa sexuella tortyren i Kongo”

De ställer sig bakom den kongolesiske gynekologen Denis Mukweges krav: Demokratiska Republiken Kongo, Rwanda och Uganda måste nu ta kontroll över och avväpna sina reguljära och irreguljära miliser. FN och EU måste avkrävas snabba och effektiva insatser för att få slut på kvinnovåldet i östra Kongo.

Denis Mukwege har besökt Sverige vid flera tillfällen. I april 2009 talade han exempelvis i Filadelfiakyrkan i Stockholm om de utsatta kvinnorna i Kongo. Det seminariet arrangerades av PMU InterLife. Vid det tillfället släpptes Dagenmedarbetaren Birger Thuresons bok “De glömda kvinnornas röst” (Libris), i vilken Denis Mukwege berättar om den svåra situationen i Kongo. PMU bjöd även i förra veckan in Denis Mukwege som talade på bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Artikelförfattarna på DN-debatt är Margit Endler, ST-läkare, Södersjukhuset, Charlotta Grunewald, docent och överläkare, Södersjukhuset, och Lotti Helström, docent och överläkare, Södersjukhuset, Akutmottagningen för våldtagna kvinnor

Länk till DN-debatt: Debattartikel

Läs mer om Denis Mukwege: Artikel i PMU nu