DR Kongo: President Kabila lovar avgå

Regeringen och oppositionen i Demokratiska Republiken Kongo är nu överens om att val ska hållas under 2017 och att president Joseph Kabila efter det ska avgå. PMU:s sakkunnige i Kongo-frågan, Maria Bard, är försiktigt optimistisk.

I helgen nådde man en överenskommelse om att val ska hållas innan slutet av 2017. Parlaments- och presidentval skulle ha hållits i november 2016, men president Joseph Kabila vägrade ge upp makten efter slutet av sin andra mandatperiod, trots att detta stred mot landets konstitution. Detta skapade protester i hela landet. Mer än 40 personer tros ha dött och hundratals gripits under dagar av våld och sammandrabbningar.

Förhandlingarna mellan oppositionen och regeringen har letts av katolska kyrkan. Men mycket återstår innan val kan hållas. Under samtalen lovade Joseph Kabila att inte ändra konstitutionen för att tillåta honom att stanna en tredje mandatperiod.

Maria Bard, sakkunnig på PMU i Kongo-frågan är försiktigt optimistisk över beskedet.
– Det är positivt att ett avtal med en rad goda intentioner är på plats. I teorin är det ett steg mot landets första demokratiska överlämnande av makt. Det finns dock en rad utmaningar för att realisera denna agenda och samtidigt finns det också vissa frågetecken kring innehållet. Likaså är det oroande att de olika partnerna satte upp en rad reservationer och att det inte finns någon faktisk tidsplan för att implementera det.
– Internationella samfundet måste fortsätta håll uppe trycket på landet och fortsätta ställa krav på att val ska hållas och ge stöd till det samma. Likaså ställa krav på att politiska fångar friges och att det repressiva klimatet emot oliktänkande och media upphör. Sverige har nu en unik roll i genom sitt ordförandeskap i FN:s säkerhetsråd. DR Kongo kommer vara på säkerhetsrådets agenda under januari och Sverige har lovat att agera kraftfullt i denna fråga.

MATILDA HECTOR