Ebola har nått Syd-Kivu


Ebola-epidemin har nu spridit sig till Syd-Kivu, den region där Panzisjukhuset ligger. Tre nya fall har rapporterats. Ryktena om Ebola är många och det är av största vikt att PMU:s informationskampanj, som bland annat sprids genom kyrkan, når ut i otillgängliga byar.

Rädslan för ytterligare spridning av Ebola är stor i DR Kongo. Tre fall har nu också bekräftats i Syd-Kivu där Panzisjukhuset ligger. En kvinna som hade rest in från Beni har rapporterats avliden i Mwenga. Ett fall har bekräftats även i Pinga där ett av PMU:s partner CEPAC:s sjukhus finns.

Den PMU-stödda insatsen som Panzisjukhuset dragit igång är av största vikt för att nå ut med information till befolkningen.
– Det är viktigt att människor nu nås av vår insats som innebär att man får information om hur man förebygger att bli smittad, samt hur man ska agera vid misstanke om smitta, säger Therese Svensson, PMU:s regionledare för Centralafrika. Genom CEPAC:s stora nätverk och lokala förtroende når man snabbt ut även till de människor som bor mer avlägset på landsbygden, eftersom kyrkan hjälper till i informationskampanjen tillsammans med välutbildad hälsopersonal.

En utmaning i landet är att det fortfarande är många som inte tror att Ebola är en riktig epidemi. Enligt PMU:s källor går rykten om att man sprider skräck om Ebola för att kontrollera gruvor eller för att biståndsorganisationer ska få in pengar.

MATILDA NYAMAI