Elever ordande event för Kongos kvinnor

Linn-Ewa Wittlock, Matilda Nilsson, Rebecca Andreasson och Olivia Andwester umgicks på fritiden även innan det var dags at välja något att göra till projektarbetet. Det var därför naturligt för dem att samla sina styrkor och göra något tillsammans. Med bas i samhällsprogrammet på Vimmerbygymnasium valde de att göra ett välgörenhetsevent. Till vad de skulle samla in pengar var oklart och de började Googla.
Ä Vi hittade Panzisjukhuset och eftersom vi alla är tjejer kändes det rätt att välja ett projekt som hjälper kvinnor, säger Linn-Ewa.

Hösten och vintern gick åt till att planera eventet; få sponsorer, artister och dansare som skulle vilja uppträdda. Flera av tjejer har en bakgrund inom dans och musik och kände därför många ungdomar som var redo att vara med på eventet.

När den stora dagen kom, den 24 mars 2012, var det många involverade i projektet. Linn-Ewa och hennes kompisar hade även tagit kontakt med PMU och Maria Bard, som arbetat på Panzisjukhuset, var på plats i Sveasalen i Vimmerby för att berätta om situationen och arbetet som sjukhuset gör.

För att kunna visa en helhetsbild av situationen i DR Kongo hade tjejerna bett Maria ta med sig foton från Panzisjukhuset. Fotona sattes upp som en utställning och under hela eventet kunde folk gå och titta på bilderna för att bättre förstå vad de skänkte pengar till.

Utöver uppträdanden, Marias föreläsning och fotoutställning såldes det fika och man kunde köpa lotter och vinna olika saker.
Ä Vi sponsrades av Frödinge Mejeri och andra affärer i stan. Det var en stor del av anledningen till att det blev möjligt att samla in pengar, säger Linn-Ewa.

Men vad blev resultatet? Är ni nöjda?
Ä Vi är väldigt nöjda! Vi tror att det kom omkring 50-60 personer och hittills har vi samlat ihop cirka 5000 kronor.