En berörd biståndsminister besökte Panzisjukhuset

Lite senare än beräknat, klockan 15:20 kongolesisk tid, anlände biståndsminister Hillevi Engström under onsdagen till Panzisjukhuset. Ackompanjerad av den svenska ambassadören Annika Ben David och flera medarbetare från både UD och ambassaden i Kinshasa, välkomnades hon med fika, på traditionsenligt svenskt vis.
– De blev bjudna på kaffe och hembakad sockerkaka medan jag berättade om sjukhuset. Dr. Neema presenterade SSV-projektet och Susanne Alldén berättade om Panzi Foundation. De hade en hel del frågor och det var en mycket hjärtlig och trevlig stämning, berättar Ellinor Ädelroth, professor emerita och lungläkare samt projektledare för SSV-projektet på Panzisjukhuset.

Efter att delegationen fikat gick de vidare ner till patienternas matsal, där flera av de kvinnor som får behandling genom SSV-projektet satt och väntade.
– Nere i kvinnornas matsal satt många och handarbetade och Dr. Neema berättade för dem om vilka som kom på besök och både biståndsministern och ambassadören presenterade sig för kvinnorna och fick applåder, säger Ellinor.
Några av kvinnorna fick berätta vad de varit med om och biståndsministern ställde undrandes frågan till Ellinor hur de klarade av att jobba på sjukhuset.
– Jag svarade att gråt då och då ingår in det hela eftersom man bara inte kan behärska sig ibland av vissa historier och det ska man inte heller behöva göra, berättar Ellinor.
Både biståndsministern och ambassadören tog god tid på sig hos kvinnorna och köpte flera flätade korgar som kvinnorna tillverkat. Efter besöket hos kvinnorna fick delegationen en rundtur på avdelningen för internmedicin.

Ellinor Ädelroth berättar att hela delegationen gjorde ett lättsamt intryck och att många på sjukhuset var imponerade av deras sätt att vara.  
– Alla kongoleser som var med var väldigt positivit överraskade över biståndsministerns och ambassadörens och övriga sällskapets lättsamma och naturliga stil.
Vad besöket kan ha för betydelse för Panzisjukhusets verksamhet är svårt att säga i nuläget.
– Hon sa ingenting specifikt och det skall hon väl inte heller göra, men hon blev tagen och imponerad, säger Ellinor.
Men besöket var ett steg i rätt riktning och ett genuint erkännande av att det PMU och övriga svenska organisationer bidrar med på Panzisjukhuset berörde biståndsministern.

Dagen avslutades på en av stadens finare restauranger där Ellinor Ädelroth och flera inbjudna fick mingla med biståndsministern och hennes sällskap.