Etiopiska parlamentariker på studiebesök i Sverige

PMU och Jönköpings Pingstkyrka tog förra måndagen emot fyra parlamentariker och två representanter från Evangelical Church Fellowship of Ethiopia, ECFE. Parlamentarikerna kommer från den kristna riksdagsgruppen i Etiopien och ingår i ett “Good Governance”-projekt som ECFE driver och som stöds av PMU. Genom projektet lyfter man frågor om god samhällsstyrning och hur man kan motverka korruption.

Under det veckolånga besöket som tog delegationen till både Stockholm och Jönköping, hade man ett utbyte med den svenska kristna riksdagsgruppen, lokala politiker i Jönköping och studiebesök med föreläsningar och presentationer på både Sveriges Radio och Dagen. Utöver detta förelästes de om familjeföretagande på Jönköpings universitet och besökte Jönköpings pingstkyrka som är en av projektets samarbetspartners.

Som en del i programmet bjöds PMU:s anställda in till ett seminarium där man fick höra mer om läget i Etiopien och om hur ECFE jobbar konkret med att utbilda politiker till god samhällsstyrning. Mulugeta Zewdie som jobbar för ECFE berättade att samarbetet med den kristna riksdagsgruppen, som består av 115 medlemmar, började efter att man identifierat att Etiopien inte är fria från korruption och genom bibliska principer började man lära ut om god samhällsstyrning.
– Vi utbildar parlamentarikerna om detta genom undervisning, predikningar och workshops, berättar Mulugeta Zewdie i mötet med PMU:s anställda.
ECFE har bland annat skrivit flera böcker om god samhällsstyrning som blivit så populära att även parlamentariker från annan religiös bakgrund använder sig av dem.