EurAc: Utför sanktioner mot individer i DR Kongo

Efter dagar av politisk oro i DR Kongo måste EU ta till mer konkreta åtgärder mot ledare i landet. Det kräver nu det europeiska nätverket för Centralafrika, EurAc, som PMU är medlemmar i, samt OMCT, Världsorganisationen mot tortyr, i ett gemensamt pressmeddelande.

Sedan i måndags (19 december) har säkerhetsstyrkor skjutit ihjäl 34 demonstranter och FN har dokumenterat 113 gripanden i DR Kongo.
– Vi ser en mycket oroande utveckling där dödsantalet samt en våg av arresteringar ökat de senaste dagarna. Det har inte enbart varit i huvudstaden Kinshasa utan också i städer och samhällen runt om i landet. Bland demonstranterna är antalet unga överrepresenterade. Det är framförallt ungdomsrörelser som Filimbi och LUCHA. Unga, och många gånger välutbildade människor som vill se en annan utveckling i landet och har med risk för sina liv gått ut på gatorna för att demonstrera, säger Maria Bard, PMU:s policyrådgivare för DR Kongo.

Tonläget skruvas nu åt allt mer från flera internationella aktörer och några EU-länder har agerat offentligt kring den senaste utvecklingen. Tyskland har avbrutit biståndet till landet och Frankrike kräver ytterligare sanktioner från EU:s håll.
EurAc och OMCT uppmanar nu EU att helt avbryta sitt finansiella stöd till DR Kongos polisväsende. Man kräver också att man utvidgar individuella sanktioner mot högre tjänstemän, bland annat mot polischefen Charles Bisengimana, högsta ansvariga för nationella underrättelsetjänsten Kalev Mutond, justitieminister Alexis Thambwe-Mwamba samt media och kommunikationsminister Lambert Mende. Utöver detta kräver man att EU utökar sitt stöd och skydd till civilsamhället och människorättsförsvarare, samt att MONUSCO agerar i enlighet med sitt mandat och UNSCR 2277, artikel 29 (b).

– De katolska biskoparna i CENCO har fått ansvar att fortsätta dialogen mellan den större delen av oppositionen och presidentmajoriteten, men den politiska viljan hos Joseph Kabila att engagera sig verkar låg. Vi hoppas trots allt att dialogen med CENCO ska ge ett gott resultat. Våra samarbetspartners i DRK är naturligtvis oroade över utvecklingen och hoppas på en fredlig utveckling så snart som möjligt, säger Maria Bard.

Läs pressmeddelandet i sin helhet här.

MATILDA HECTOR