Fairtrade Challenge utmanar världsrekord

Över en halv miljon personer i Sverige förväntas delta i Fairtrade Challenge, världens största Fairtrade-fika. Den 19 oktober gör butiker, arbetsplatser, hotellkedjor, kyrkor, kommuner och andra engagerade runt om i landet gemensam sak för att sätta världsrekord och fika Fairtrade-märkta produkter under en dag.
 
Fairtrade Challenge går av stapeln den 19 oktober mellan klockan 8.00 – 20.00. Med en knapp månad kvar är mer än 65 000 fikadeltagare redan anmälda på Fairtrades kampanjsajt. Syftet är att tillsammans öka utbudet av och efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter och skapa möjlighet för odlare och anställda iutvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Uppslutningen är stor och variationen av fikapauser ännu större. Allt från berättarkväll på Piteå museum, Alexandra Charles fika på 1.6 miljonerklubben, Kävlinge kommun som bjuder 1800 kommunanställda på fika, Tess Merkels hemmafika, till Gerd Arndt Runtorps fika på Förskolan Diamanten i Oxie. PMU är en av organisationerna som kommer att bjuda på Fairtrade-fika i Pingst-huset i Huddinge.

Förra årets fikapaus skapade ett enormt engagemang i hela landet. I Haparanda deltog nästan varannan Haparandabo i fikapausen och var tredje invånare i Munkfors.

– Når vi en halv miljonfikadeltagare i år, betyder det att var 20:e svensk deltar i Fairtrade Challenge och tar ställning för en schysst fika. Hur vi väljer att fika varje dag gör skillnad för de som plockar kaffebönorna, tebladen, kakaofrukterna och bananerna. Genom att välja Fairtrade-märkt till fikat skapar vi möjligheter för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor, säger Emma Rung tf generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Även intresset från handeln är stor. Coop som förra året tog hem priset för största fikaarrangör, med 66 000deltagare, kommer anmäla sig igen och satsar på att ta hem vinsten även i år.

På kampanjsajten, www.fairtradechallenge.se, kan man se hur antalet fikapauser växer dag för dag. Där kan du också hitta de fikapauser som anordnas i just din stad och anmäla en egen fikapaus.

Reglerna för att delta är enkla. Alla som arrangerar eller deltar i en fikapaus den 19 oktober där minst en Fairtrade-märkt produkt serveras kan vara med och tävla. Den som vill kan också anmäla sin fikapaus till ett fikalag.

Faitrade Challenge är en del i Fairtrades årliga kampanj Fairtrade Fokus som pågår 10-23 oktober (v.41-42).