Fairtrade laddar upp inför Sveriges största fikapaus

Syftet är att tillsammans öka utbudet av och efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter och skapa möjlighet för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Den som samlar flest fikadeltagare vinner en resa till Ghana och får tillsammans med Fairtrade besöka certifierade kakao-odlare.

Fairtrade Challenge går av stapeln den 27 oktober mellan klockan 8.00 – 20.00. Redan nu är mer än 92 000 fikadeltagare redan anmälda på Fairtrades kampanjsajt. Från Haparanda i norr till Trelleborg i söder kommer universitet och församlingar, caféer och restauranger, fackföreningar och reklambyråer, organisationer och privatpersoner vara med och fika, tävla och göra skillnad.

På kampanjsajten, www.fairtrade.se, kan man se hur antalet fikapauser växer dag för dag. Där kan du också hitta de fikapauser som anordnas i just din stad och anmäla en egen fikapaus.

I Haparanda stad fikar alla skolor Fairtrade-märkt, i Kålltorp i Göteborg ordnar frivilligföreningen “Människan i Kålltorp” informationskväll och i Kalmar och Växjö räknar man med att 2 000 studenter och anställda vid Linnéuniversitetet kommer att vara med i Fairtrade Challenge.

Reglerna för att delta är enkla. Alla som arrangerar eller deltar i en fikapaus den 20 oktober där minst en Fairtrade-märkt produkt serveras kan vara med och tävla. Den som vill kan också anmäla sin fikapaus till ett fikalag. Just nu är det största fikalaget Lidl vars mer än 140 butiker runtom i landet tävlar tillsammans. Näst största fikalaget är Svenska kyrkan vars församlingar ordnar fikapauser från Gunnarsbyn vid Råne älv nära polcirkeln till S:t Peters kloster och Helgeands församlingar i Lund i söder.

Pingströrelsen har ett eget fikalag, så vill du vara med i detta, gå in och anmäl dig till fikalaget “Pingströrelsen”: Anmälan fikalag

Förra året vann Scandic hotell tävlingen genom att erbjuda alla sina gäster att delta. I år räknar de med att minst 20 000 av deras gäster kommer att dricka Fairtrade-märkt kaffe eller äta Fairtrade-märkta bananer under dagen.

– För de som plockar kaffebönorna, tebladen, kakaofrukterna och bananerna är vårt fika en viktig inkomstkälla. Samtidigt får odlarna och de anställda på kaffeodlingarna, tefälten, kakao- och bananplantagen ofta alldeles för dåliga villkor. Genom att välja Fairtrade-märkt till fikat skapar vi möjligheter för dem att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Det säger Helena Markstedt generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

– Det var otroligt vilket engagemang fikapausen skapade förra året, och i år ser det ut att bli ännu större. Det är häftigt att tänka att det vid tusentals fikabord kommer att pratas om stora frågor som fattigdomsbekämpning, handel och mänskliga rättigheter, avslutar Helena.

Alla som deltar har chans att vinna fina priser. Det lag som samlar flest fikadeltagare vinner en resa till Ghana med Fairtrade. Den som tar med flest Fairtrade-märkta produkter i sin fika (det finns nu fler än 1 000 att välja mellan i Sverige) och de som tar de finaste fikabilderna vinner barrista-kurser eller Fairtrade-märkta produkter.

Fairtrade Challenge är ett bra sätt att engagera andra och sprida information om Fairtrade. På www.fairtrade.se  kan man skicka inbjudningar till personer som man vill ska delta via mail eller facebook, utmana sina vänner och kollegor att själva tävla eller gå med i ett fikalag.

Faitrade Challenge är en del i Fairtrades årliga kampanj Fairtrade Fokus som pågår 18-31 oktober (v.42-43).