Fatuma och Maria våldtogs och övergavs

Det är en mulen dag i Bukavu. Trots att solen vägrar visa sig, ligger värmen som ett täcke runt kroppen. Regnperioden sägs vara över, men oförutsägbart störtar regnet då och då ner som svalka för jorden. Klockan har passerat två och Fatuma och hennes kompis Maria går med långsamma steg ut på gården där de tillfälligt bor på transitboendet Maison Dorcas, som ligger ett stenkast från Panzisjukhuset. För en tid sedan hade de aldrig träffats. Idag är de bästa vänner. Men vad som förde dem samman är förenat med mycket smärta, rädsla, en känsla av övergivenhet och ensamhet.

– Det var i Kalehe. Några soldater från Interahamwé kom till mitt hem och skar av min mammas hals. De dödade henne, berättar Fatuma plötsligt. Hon ser oberörd ut. Hennes blick är tom. Hennes röst är lågmäld, det är svårt att uppfatta vad hon säger. Det hon upplevt går för de flesta av oss inte att föreställa sig i den vildaste fantasi. Men berättelsen slutar inte med mammans död.  
– Efter att de dödat min mamma, våldtog de mig.
Fatuma tittar ner där hon sitter på en träbänk ute på gården. Hon är bara 17 år. Bara ett barn. Två runda guldörhängen pryder hennes öron och framhävs vackert av det kortklippta krulliga håret. En sliten blommig beigeaktig t-shirt tillsammans med en omlottkjol i traditionellt kongolesiskt mönster pryder hennes kropp. Den kropp som hon berövats. För alltid.

Ett tillfälligt skyfall har passerat. En bit bort står 16-åriga Maria och lyssnar till Fatumas berättelse. Deras historier liknar varandra.  
– Det var på natten. Jag var hemma i mitt hus. Plötsligt kom Interahamwé och bröt sig in. De stoppade in kläder i munnen på mig och våldtog mig, berättar Maria och tillägger:
– Jag är tacksam till Gud att jag inte dog.

Några månader efter händelserna, förenas flickornas berättelser på Panzisjukhuset. Dit kom de båda för vård efter att de utsatts för våldtäkterna. Idag är ingen av dem välkommen hem. Familjerna vill inte veta av dem.
– Efter att jag hade fött mitt barn sa min pappa att jag inte var välkommen hem eftersom han inte visste vem som var ansvarig för barnet. Han tycker inte att jag är en bra dotter, säger Fatuma.
Maria är inte heller välkommen hem. Hon vägrade ta död på sitt barn, något som ogillades av familjen.  
– När min familj fick veta att jag blivit gravid efter våldtäkten sa de att de skulle hjälpa mig att ta bort barnet. Min systers kompis gav mig en medicin som jag skulle stoppa upp i underlivet. Men jag svimmade av medicinen.  
– När jag hade fött mitt barn ångrade jag mig. Då ville jag bara låta henne dö, berättar Maria.

Idag är hon trots all smärta, glad att hon födde sin dotter. Stolt visar hon upp det lilla knytet på bara tre veckor som ligger inlindad i en ljusblå fleecefilt i hennes famn. Dottern är helt ovetandes om den smärta hennes mamma fått utstå och att hennes egen pappa är en våldtäktsman.
Flickorna är själva bara barn. Barn som skulle behöva krypa upp i sina mammors famnar och känna trygghet, men som nu istället måste klara sig själva och vårda sina egna små barn.
– När jag tänker tillbaka på det jag upplevt så mår jag dåligt. Ibland får jag så ont att det värker i hela kroppen. Men trots att jag känner mig ensam så känner jag att jag måste resa på mig och fortsätta, säger Fatuma.

* Namnen i texten är fingerade.

Läs mer om PMU:s kampanj To Congo With love, och hur du kan ge ditt stöd