Fd Cepac-ledare blev kidnappad i Goma

Situationen har under den senaste tiden blivit allt mer orolig i DR Kongo. Banyene Bulhere, som var ledare för den kongolesiska pingströrelsen Cepac fram till förra året, blev när han anlände till sitt hem i tisdags kväll tvingad ut ur sin bil och överförd till en annan bil av män i uniform. Efter bortförandet mobiliserades omedelbart både internationella aktörer som FN och kongolesiska auktoriteter, till handling.

Bulhere hittades några timmar senare bunden vid en kyrkogård i Goma och fördes sedan till polisen. Nu är han tillbaka i sitt hem igen.

– Banyene Bulhere och hans fru är mycket chockade av det som hänt. Det är inte klart vilka som genomförde kidnappningen och i vilket syfte, berättar Jean Lebel, verksam för Pingst i Kongo.

Bulhere var ledare för Cepac under åtta år och är bosatt i Goma. Numera arbetar han inom Hope in action, en svensk organisation med underavdelningar i Afrika.

– Vi ser allvarligt på det som inträffat och vad det kan få för konsekvenser, säger Niclas Lindgren, direktor för PMU. Vi vill uppmana församlingar och individer till förbön för Banyene Bulhere och hans familj, DR Kongo och våra samarbetspartner.