Filip virkar en onepiece för PMU:s Kongo-insamling: “Hoppas fler vågar”

Hur fick du en så annorlunda idé, Filip?

– Jag hade virkat en och annan mössa tidigare och när jag såg ett jättegarnnystan på ICA så kände jag att det var dags. Men sen ville jag göra något mer än att bara virka en onepiece.

Varför valde du att virka för just Kongo?

Jag frågade mamma till råds och hon tipsade om PMU:s insamling för Kongo. Vi har också flera kongolesiska medlemmar i min hemförsamling, pingstkyrkan i Härnösand, och de har berättat om den svåra situationen i landet.

Vem är du och vad gör du när du inte virkar?

– Jag är 22 år och född och uppväxt i Härnösand, men bor numera i Umeå. Efter gymnasiet studerade jag bibel och musik på Betelseminariet i Stockholm. Numera jobbar jag om dagarna som lärarassistent i en fjärdeklass på Castorskolan i Bjurholm.

När hinner du virka då?

– Jag virkar de 40 minuterna i bussen på väg till och från jobbet, på rasterna och lunchen och sen en stund på kvällen. Målet är att onepiecen ska vara klar till nyår och sedan auktioneras ut. Jag har också börjat odla en virkmustasch och om jag inte klarar att hålla deadline så har jag lovat att ha mustaschen kvar fram till sommaren.

Tror du att du kommer att hinna?

– Det är ett jätteprojekt, men nu finns ingen återvändo! Jag har båda armarna och ett ben färdigt. Själva kroppen kommer nog att ta längst tid.

Har du fått några bud redan?

– Ja det smyger in småbud då och då, som kommer både från personer jag känner och människor jag möter på bussen. Efter att lokaltidningen fick nys om detta och skrev, så får jag mycket positiv respons och många ställer frågor. Det känns bra att väcka folks uppmärksamhet på att det är kris i andra länder än Egypten och Syrien. Många har inte alls koll på hur akut situationen är i Kongo i dag.

Jag hörde att någon skänkt garn till ditt projekt också?

– Ja det stämmer. När jag kom hem från jobbet hängde det en kasse med garn på dörren. Och mina föräldrar har också fått ta emot garn. Jag började virka i grönt, men kommer att fortsätta i olika färger allt eftersom jag får garn.

Vad säger dina kompisar om det du gör?

– De tycker att det jag gör är bra, men menar att det kommer att ta lång tid att bli färdig.

Vad tror du att slutbudet kommer att landa på?

– Jag tror definitivt att det blir över 1000 kronor. Sen har jag pratat med en del företagare och tror att jag kan få in sponsorbidrag till insamlingen utanför själva auktionen också.

Tror du att ditt initiativ får fler unga att engagera sig?

– Ja, jag tror att det kan öppna mångas ögon för att man kan hitta på nästan vad som helst för att hjälpa andra. Många sitter nog på idéer men kommer inte till skott. Nu hoppas jag att de blir frimodiga och kör!

Se filmen om Filips onepiece-projekt här

Stöd PMU:s insamling till Kongo här